Следвайте ни

Иманярски грабеж е осуетен от црънчани

viber icon

По време на  горски поход от жители на Црънча вчера е осуетен поредния иманярски грабеж от местностите Ладжова кория и Градище, съобщи Трендафил Величков, жител на селото. След подаден сигнал до полицията и намеса на месните хора са спасени артефакти и предадени на полицията. Тече разследване. 

Поредното иманярско посегателство е провалено в деня, в който общото събрание на Црънча е поискало спешни мерки за опазване и проучване на археологически богатства в станалата печално известна гора над селото. На проведено общоселско събрание е приета и декларация до Общинския съвет, която се очаква да бъде внесена днес за предстоящата по обяд извънредна сесия.

 

Ето какво гласи текстът:

"Ние, црънчани - жители и живущи  в с.Црънча,Пазарджишко, на свое   

                             общоселско събрание от   10.05.2020 г.,

 

    Д Е К Л А Р И Р А М Е  С Л Е Д Н О Т О:

 

1.    Благодарим за подкрепата и оценката дадена от фирма „Интръст”-АД и едноличния й собственик г-н Делян Пеевски за достойното  поведение на хората от Црънча в защита на отказа от продажба и връщане на публичния характер на собствеността на Црънчанската гора,  като част от грижата ни за  опазване на природнтото и културно богатство на България.

2.    Приканваме общинските съветници в община Пазарджик да спазят изразената воля на Дарителя  и публично поетия ангажимент от Кмета  г-н Тодор Попов, като отменят съответните решения за продажба и смяна на публичния характер на имота на Црънчанската гора.- съответно на Рещение №:79/29.04.2020 г., и Решение№:  113 /27.07.2017 г.на ОбС, Пазарджик.

3.      Изразявайки своята загриженост и тревога от състоянието на културно-историческото наследство в гората над Црънча, настояваме да се предприемат от Община Пазарджик, РИМ.-Пазарджик и другите компетентни органи и институции спешни спасинителни мерки за спиране на иманярските набези, проучване и социализиране на археологическите обекти в района на с.Црънча.

4.    С оглед целесъобразното и прозрачно разходване на средствата обещани като дарение в полза  на с.Црънча предлагаме същите да бъдат разходвани и контролирани съобразно съвместно одобрени проекти от страна на Дарителя и населението на селото чрез съответните им представителни органи и  структури на гражданското общество.

 

10.05.2020 г.                        Общоселско събрание с.Црънча, Пазарджишко".

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?