Следвайте ни

Идея: Местен данък върху земите да допълва общинската хазна

viber icon

Общините да могат да въвеждат местен данък върху земеделските земи, за да си допълват приходите и да могат да осигуряват по-качествени публични услуги. Това е предложил кметът на града Тодор Попов на премиера Бойко Борисов при гостуването му в Пазарджик на 24 май. Градоначалникът изложи идеята си и пред общинските съветници по време на вчерашната им сесия, на която беше приета и новата Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Пазарджик.

„Силно се надявам, че държавата най-после ще помисли кардинално за това ние да имаме нови приходоизточници, коментира Попов. Това оня ден си говорехме отново с министър-председателя, само че не публично… Имам предвид като финансова възможност, защото иначе няма как да развиваме българските общини и те ще продължат да си бъдат в същото положение, особено по-малките – в трагично положение. Защото те няма как да обезпечат финансово качеството на публичните услуги, които минават през тях – това няма как да стане!

И другото нещо като приходоизточник за общините, аз съм сигурен, че държавата трябва да помисли, защото е дошло времето, са земеделските земи. В България като цяло те повече от 90% са частни. Останаха тия, които са по общините – пасище, мера, да обезпечат там някакви нужди – то така е и редно да става. Но за това тези частни стопани не плащат нито един лев. Сметнете Вие колко субсидии земеделските производители получават в България. Десетки милиона левове годишно. Това е собственост, която генерира приход. Като имаш два апартамента, генерираш само разходи. Или ако единия го отдаваш под наем, евентуално приход. Със земята вече се изкарват пари, и то добри пари. И затова тези хора трябва да дължат нещо. Защото тя остана единствената – и в цяла Европа земеделските земи се облагат с местен данък. Само в България не се плаща. И никой не смее. Защото държавата ги е страх.

Викам: добре де, като Ви е страх, дайте възможност на нас, общините, в местните общности, ние да имаме възможност да въвеждаме такъв данък. По един лев на декар – ще ви сметна колко са в нащата община. Това са минимум един милион лева плюс. При един лев на декар. Така че това също е възможност, която ние трябва да използваме и да гонправим. Защото всички трябва да осъзнаем, че начинът ни на живот – и публичните услуги, и градинките, и театрите, и ансамблите, и оркестрите съществуват благодарение на нашите общи усилия в чисто финансов план и нашия дан към местната хазна. Затова не искам от това да се правят драми. И това ще следва в следващите години, за да може да си обезпечим системите да работят както заслужаваме всички ние“. 

Въпросът за облагане с данък на земеделските земи се дискутира отдавна, но досега не е обсъждано това да е в правомощията на общините и те да прибират този приход. Дали и как ще се приеме от държавниците идеята на пазарджишкия кмет, предстои да разберем.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

дъщеря на зелечукопроизводител

дъщеря на зелечукопроизводител

30.05.2020 | 00:30

Aха, големи пари се изкарват като си от по-дребните земеделски производители, няма що!! Взимащите тези решения наясно ли са какво е?! Какъв убийствен труд и как понякога си на загуба!

Отговори
5 0
Михаил

Михаил

29.05.2020 | 23:01

Личен автомобил, лично имение,любовница,добре наместена на няколко ръководни длъжности за да смуче законно солидни пари.Имоти по София и още дълъг списък с комисионни.Това влиза ли в плановете да се облага?

Отговори
7 0
Цецо

Цецо

29.05.2020 | 16:45

Когато спрете да крадете ще има пари за всичко.Това не се отнеся само за общините ,отнася се и за управляващите на държавно ниво.

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?