Следвайте ни

И прегрешилите деца – в приемни семейства

За кражба на списание пратили тийнейджър в интернат

viber icon
Възпитателните училища и интернатите ще бъдат закрити, а децата с противообществени прояви ще бъдат настанявани в специално обучени приемни семейства. Детското правосъдие в България е твърде сурово. До парадокси. Например - дете е настанено в интернат заради кражба на списание, разказа правосъдният министър Екатерина Захариева в Пазарджик. Провинения, които при възрастните се считат за незначителни и понякога се разминават даже без глоба - просия, бягство от дома или от училище, при непълнолетните се наказват с отделяне от семейството и пращане в поправителна институция. Никой голям човек не е вкарван в затвора, само защото е избягал от работа, каза Захариева.
Правосъдието за деца е на път към съществени промени, една от тях е закриването на интернатите и настаняването на възпитаниците им в семейна среда. На сайта на правосъдното министерство е публикуван нов закон, в момента тече общественото му обсъждане. От поправителните домове ще остане само този в Бойчиновци, където се влиза за наистина тежки провинения. Там в момента се превъзпитават 14 непълнолетни.
Широко обсъждана е идеята да се прилага обществено полезен труд при по-леките прегрешения. Ако си се държал вандалски, поправяш счупеното, посочи пример Захариева. Работата ще бъде определяна според размера на щетите по индивидуални планове.
Новият закон е отлаган повече от година. Сега обаче не е невъзможно да бъде приет, каза още правосъдният министър./
„Пазарджишка Марица”

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?