32

И Костандово празнува в Деня на светите равноапостоли Константин и Елена

В продължение на 3 дни в град Костандово се провежда Националният фолклорен фестивал „ Костандово 2022“. Организатор е местното Народно читалище “Просвета-1919” със съдействието на Министерство на Културата, Община Ракитово и Кметство – гр.Костандово.

Събитието бе открито в петък с тържествена вечер, на която присъстваха официални гости - народният представител от ДПС Небие Кабак, кметове от страната, ВрИД кметът на община Ракитово Цанко Молов, председателят на Общински съвет-Ракитово Нина Димова, кметът на Костандово Валентин Вигнев, зам.-кметът на Ракитово Кристина Овчарова, общински съветници и др. Бяха получени и поздравителни адреси.

„Длъжни сме да съхраним националната си идентичност, да пазим обичаите и традициите ни. Нека с песни и танци почетем родовата си памет и не забравяме откъде сме тръгнали“, каза в приветствието си кметът на град Костандово Валентин Вигнев.

„Нека никога не угасва искрата на любовта и преклонението пред българските народни песни и танци, побрали в себе си палитрата на различни кътчета в страната ни!“, поздрави участниците във фестивала ВрИД кметът на община Ракитово Цанко Молов и им пожела здраве, вдъхновение, ентусиазъм и все така да пазят и предават на поколенията след нас богатството на нашето фолклорно изкуство.

Фестивалът се журира от компетентно жури: Галя Асенова НТ СКАТ, Иванка Паунова – диригент на Ансамбъл „Пазарджик“, Николай Чапански – радио „Пловдив“ и Никола Янев-Чоли – музикален педагог от гр. Ракитово

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България, да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото духовно културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни.

Днес фестивалът продължава с курбан за здраве по случай Празника на Костандово-Деня на светите равноапостоли Константин и Елена и програмата на фестивала.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?