Следвайте ни

И децата да плащат такса при джипито, предлагат личните лекари

Не е редно да се прави социална политика на гърба на изпълнителите, казва председателят д-р Киров

viber icon

Дора ЦВЕТКОВА


Децата, инвалидите и хронично болните да не са освободени от потребителска такса, когато ходят при личните си доктори. Това е едно от предложенията, които Националното сдружение на общопрактикуващите лекари дава в официално писмо до премиера, Парламентарната комисия по здравеопазване, министрите на финансите и здравеопазването, НЗОК. От организацията искат още да бъде увеличен бюджетът за първична медицинска помощ от 180 на 225 млн. лева. Мотивът - парите намаляват, а дейностите, извършвани от джипитата се увеличават. С всяка следваща година се въвеждат все повече електронни дейности, а те също неминуемо водят до допълнителни разходи.


От сдружението предлагат още, ако някоя институция реши, че трябва определени групи да бъдат освободени от потребителска такса, то същата да покрие този разход в полза на освободеното от нея лице. Друг факт, на който наблягат е, че и до момента държавата не осигурява децата с пълния размер на здравноосигурителната вноска. Това, както и съществуващите привилегии, водят до неравнопоставеност между пациентите.


Още по темата четете в хартиеното издание на "Пазарджишка Марица".

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?