32

Християнка получи сертификат за добрите си дела от главния мюфтия

Християнка от Пещера получи високо признание от главния мюфтия на България Мустафа Хаджи - той лично й връчи сертификат за множеството добри дела, които е правила в годините за свои съграждани - мюсюлмани. Мария Джуркова е инициатор на множество благотворителни дейности, които обединяват много хора в името на благородни каузи. Едно от тях, което прави сама и със свои средства, е да черпи за Великден пещерци от турската махала със стотици козунаци и изписани лично от нея яйца. Тази пролет не пропусна да направи същия жест, като храните бяха оставени за раздаване в местния магазин на Фатма Байрактарова. Много пъти Джуркова е организирала и акции за събиране на дарения за деца от бедни семейства, част от които - също от мюсюлмански семейства. Всичко това доведе до още едно признание за нея, което вероятно е без прецедент - тя беше единствената жена-християнка, поканена от Джамийското настоятелство в Пещера на тържествената вечеря Ифтар в Нощта на силата.

Пещерката не пропусна да благодари както на Мустафа Хаджи, така и на Джамийското настоятелство и на всички свои приятели - мохамедани: Шери Радева, Юксел и Филиз Яшарови, Севгин Фейзула, Емин Мустафа, Затие Садулова и други, с които заедно показват, че могат да творят чудеса. Без значение каква религия изповядват и от кой етнос произхождат.

Ние сме преди всичко хора и е хубаво, че не го забравяме - подчертава в обръщението си Мария.

Припомняме, че преди време тя организира изискан благотворителен бал, със средствата от който бяха подпомогнати семейства с репродуктивни проблеми. Нейна е инициативата и за провеждането на единствената в страната фейсбук игра с благотворителна цел - "Възрожденско приключение", чрез която се подкрепят различни каузи - лечение на тежко болни хора, реализиране на различни значими културни и обществени дейности. Тя беше инициатор и за поставянето на пейка-книга, посветена на спасителя на Пещера Осман Нури, мемориална арка за Михаил Такев, двуметров габион за незабравимия учител Стефан Попчев, соларен фенер с лика на известния журналист Красимир Узунов - идеи, които бяха осъществени с безрезервната подкрепа на д-р Николай Пенев, председател на Общинския съвет и които са насочени най-вече към младите - на всяка от фигурите има QR-код, който препраща към информация за съответната личност.  

Неуморната пещерка скоро ще зарадва с нова приятна изненада съгражданите си - тя подготвя историческа книга за родното място, като много от фактите, които е успяла да събере от музеи и архиви, не може да бъдат прочетени другаде.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?