Следвайте ни

Доцент Кунчев: 14 заразени в Сърница, няма да има КПП

viber icon

Жители на три български области – Пазарджик, Смолян и Благоевтрад, имат връзка с новорегистрираното огнище на COVID-19 в Сърница. В самото градче обаче положението не е страшно и не се налага въвеждането на крайни мерки като тотална карантина или контрол с КПП-та. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е в Пазарджик по повод на множеството новозаразени.

До момента те са 14 заедно с починала преди дни лежащо болна жена. При последвалите тестове са открити още 13, сред които три деца и две общински служителки. Всички са или близки роднини на починалата или са били в контакт с хора от фамилния й кръг, така че и в този случай става дума за семейно предаване на вируса.

„Не виждам нещо особено, драматично или различно в сравнение с други клъстери в страната, каза доц. Кунчев. Но разбира се, трябва да се реагира бързо и адекватно, за да се намали до минимум броят на новозаразените. Много е вероятно при разширеното и по-масово изследване на контактните с първите 14 да излязат и още положителни. Това обаче не е вай-същественото. Най-същественото е, че нямаме хора с изявена клиника, с риск за здравето и камо ли пък за живота. Но въпреки това с местната управа ще направим всичко възможно, за да ограничим разпространението на заболяването.

Има доста движение при жителите на Сърница и една от особеностите, която за пръв път се случва да имаме огнище, в което на практика да са замесени три области - Пазарджик, Смолян и Благоевтрад. Търсим връзка със случаите от село Осина в Благоевградско и с работата на предприятие в Доспат, където работят хора и от трите региона. Възможно е това да се докаже, предстои да получим още резултати, тъй като изследваме целия персонал на тази фирма.

За момента не се налага тотална карантина или КПП-та в Сърница, тъй като имаме ясна картина, а огнищата са по-скоро семейни. Има възможност да се ограничи движението от тези огнища, така че да не пречим на нормалния стопански и социален живот на цялото населено място. Пълна картина очакваме след 2-3 дни, когато ще имаме резултати от всички изследвани“.

Доц. Кунчев отчете факта, че Сърница е място с добре развит туризъм. След падането на ограниченията в страната мнозина са зажаднели за разходки сред красотата на природата в Родопите, но съветът на експерта е гостуванията в Сърница да се отложат поне с две седмици. Главният здравен инспектор многократно подчерта, че рискът от заразяване не е висок и въпреки това апелира всички да направят възможното за ограничаване разпространението на заразата. С тази цел е говорено с имамите в градчето, предстоят и разговори с Главното мюфтийство, за да се ограничат посетителите на обичайните петъчни молитви.

Засега остават затворени общината, детската градина, читалището, библиотеката, пенсионерският клуб. Местната администрация ще заработи от понеделник. Там също има две служителки с положителни проби, но тестовете на останалите им колеги са отрицателни.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?