32

“Грозни и страшни“ кукери идват като специални гости във Велинград

Маскарадната група от пернишкото село Долна Секирна ще открие фестивала “Хоро при извора“

България като земя на кукерите - това ще бъде акцент в деветото издание на Танцовия фестивал “Хоро при извора“, който ще бъде на 9 и 10 юли. Атрактивна част от програмата ще бъде представянето на кукерите - “същества“, живеещи в свой собствен свят, отвъд реалния, едновременно приказни същества, които се превръщат и в хора с човешки лик и истории. Пазителите на традицията, пазителите на планината, полето, водата и селата.
Сурвакарската група на село Долна Секирна са приели поканата от организаторите да открият тазгодишното издание на фестивала. Така, макар да е юли, в родопския град посред лято ще се изпълняват типични за зимата и началото на пролетта народни ритуали. А обичаят "Сурова" ще пренесе магията си по улиците и площадите на курорта.
“Звонци, чанове и хлопатари да ечат и с магически танци и страшни ликове и маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници от града ни и да ни донесат благословия за здраве, радост и берекет! 
И да знаете, истинските сурвашкарье не са само на "Сурова", истинският сурвашкар играе и благославя целогодишно! Нищо, че е юли... Сурвашкарьете иду, Сурвашкарьете иду!“ - палят любопитството на публиката домакините.
Те припомнят идеята на тази запазена още от езическите времена българска традиция. Тя води началото си от траките, които са почитали бога на виното и веселието Дионисий. Кукерските игри се изпълняват само от мъже, главно ергени. Всяка кукерска дружина си има водач - Болюбаша и само той трябва да  е женен мъж! 
Чановете са един от символите на българския фолклор. Кукерите - Звончари ги окичват на костюмите си, за да гонят злите сили с грохота от силният им звук. Правят се от мед, а звончарите изпълняват хореография от различни ритуални танци облечени с ръчно направени костюми и страшни маски. 
Маската трябва да се направи колкото може по-грозна и по-страшна, за да изплаши злото. Най-старинни се считат маските, представящи овен, козел и бик. Всяка маска или лик се изработват за различно време, може да отнеме и няколко месеца. Първо се събират необходимите материали, обикновенно това са различни животински рога и пера от домашни птици. Маските за ликовете се изработват от дървени коруби от върба (страшните лица) и се прикрепят към дървени летви. След което върху летвите се слага бял плат, върху който се лепят перата и крилата от домашни птици(кокошки, токачки, патици и пуйки). Върху маските се прикрепят рога от едър и дребен рогат добитък. На някои маски се слагат шашки от царевица. Тези маски обикновенно имат две лица - предно и задно. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно, от другата носът е гърбав, а лицето – зловещо. Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украсата. Преобладава червеният цвят – символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня. Черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.
Сурвакарите са облечени в обърнати на вън овчи кожи и парцали - панталони, към които са пришити червени ресни. Обути са в ръчно изплетени бели вълнени чорапи и кожени цървули. 
Повече за гостите: село Долна Секирна е разположено в подножието на Ерулската планина, в югозападната част на община Брезник, на границата с община Трън. В архива на Регионалния исторически музей гр. Перник, се пазят спомени за обичая "Сурова" в селото от самото начало на ХХ век, който се съхранява и изпълнява ежегодно и до днес. Групата е Носител  на множество престижни награди на национални и международни фестивали. Ликовете и костюмите на сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна впечатлили българина Мартин Граховски, който показва страната ни чрез 3-минутни филми и заснема и показва на Света тяхната уникалност. Тази година групата достойно представи страната ни и на 149-то издание на карнавала в Ница - Франция.
*Снимка - Сурвакарска група на село Долна Секирна

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?