Следвайте ни

Гражданка осъди БНБ за отказ на информация кой рови кредитното й досие

Решението на ВАС е обществено значимо – дава равни права на граждани и корпорации, коментира Мария Джуркова

viber icon

Гражданка от Пещера спечели дело срещу БНБ, след като оттам й отказали достъп до информация от Централния кредитен регистър кой е правил проверки за кредитното й досие. След две години спорове държавна комисия и две съдебни инстанции се произнасят изцяло в полза на Мария Джуркова, а днес тя коментира пред „Марица“, че тази победа е от особена обществена значимост. Не само защото полага основите на нова съдебна практика – досега не е известно да е имало в България друго подобно дело, а и защото дава равни права на гражданите и корпорациите. Досега данни за кредитни досиета са давани на банки и финансови къщи, за да знаят доколко рисков е даден клиент и дали да му отпуснат заем. Занапред обаче и самите хора ще могат да се защитават и да бранят правата си при евентуални злонамерени такива проверки.

Историята започва със съмнения на Мария именно за такава злонамерена проверка. За да избегне последващи неприятности, тя изпраща официално искане за това от кого е търсена информация по нейното ЕГН в Централния кредитен регистър. Както често става с подобни питания до държавни ведомства, получава бланкетен отговор как работи регистърът, как се управлява, какъв поток от информация съдържа. Но не и исканите данни. 

Това предизвиква пещерката да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни, като се позовава на европейски регламент за защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни. Комисията излиза с решение, бе банката е длъжна да предостави търсената информация, както и че е допуснала нарушение, за което е глобена с 19 000 лева. Юристите на държавния трезор опитват да обжалват, но и Административният съд в София-град, и Върховният административен съд са категорични, че решението на комисията е правилно. Така на практика магистратите задължават БНБ да предостави не само на Мария, но и на всички други граждани, изпратили подобни запитвания, пълния обем информация кой е правил справки за тях в Централния кредитен регистър.

Пещерката припомня, че неслучайно такива справки се извършват с изрично писмено съгласие от конкретния гражданин, придружено от копие на личната му карта, резолирано с "Вярно с оригинала!" и подпис. Много пъти сме чели и слушали за хора, които изведнъж се оказват с огромни кредити на свое име, без да знаят откъде им е дошло. След като са недобросъвестно изтеглени, те не се погасяват, а често е много трудно човек да докаже, че не той е взел парите. Освен това междувременно той се оказва с лоша кредитна история, което пък би му попречило да вземе заем, ако му потрябва. Но дори злонамерените проверки в Централния кредитен регистър да са правени единствено с цел някой да бъде дискредитиран пред обществото, това също не е малко, след като с години се е опитвал да гради висок авторитет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?