Следвайте ни

Гражданин се жалва, че пречат на участието му в консултациите за СИК

viber icon

Жител на панагюрското село Елшица се жалва в Районната избирателна комисия в Пазарджик, че има вероятност да е възпрепятствано участието му в предстоящите консултации за състава на секционните избирателни комисии в Панагюрска община, тъй като те са насрочени за събота, а това е почивен ден.

В сигнала, подаден от Борислав Валентинов Лазаров от  с. Елшица, се моли за проверка относно спазването на сроковете за насрочване на консултации за членове на СИК в Община Панагюрище.

Твърди се, че тъй като обявения краен срок за подаване на списъци с членове на СИК изтича в 12,00 ч. на 05.06.2021г., което е събота – почивен ден, и при направена от тях проверка по телефона, от Общината им е отговорено, че администрацията няма да работи на 05.06.2021г.

Изразяват опасение, че при липса на възможност за подаване на документите в последния указан в заповедта на кмета ден, а именно 05.06.2021г., поради неработеща администрация,  ще загубят възможността по закон да участват в консултациите за състави на СИК.

Приложена е заповед на кмета на Община Панагюрище.

Незабавно след получаване на сигнала от РИК – Пазарджик е изпратено писмо до кмета на Община Панагюрище с искане изрично да се потвърди готовността на Общинска администрация при Община Панагюрище да приема предложенията на политическите сили за състава на СИК на територията на общината до края на указания в заповедта срок  - 12,00 ч. на 05.06.2021г. имайки предвид, че срокът изтича в неработен ден.

Своевременно е получен официален отговор от община Панагюрище, че на 05.06.2021г. административния център на Община Панагюрище ще работи с работното време от 08:00 – 12:00 ч.

Не е установено нарушение на изборното законодателство, гласи решението на РИК.

Дадени са указания на кмета на  Община Панагюрище да бъдат спазвани сроковете заложени в хронограмата, приета от ЦИК за изборите за народни представители на 11.07.2021 г.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?