Следвайте ни

Граждани: Спрете финансовия рекет, и ние сме в криза!

viber icon

Редно е държавата да помага не само на бизнеса, туризма и земеделието, а и на редовите граждани. Така смятат няколко наши читатели, които ни пишат с молба да предадем въпросите им на правителството и на премиера Бойко Борисов. Дори да ги изпратим по имейл или в лични съобщения към профила му, не е сигурно дали ще бъдат прочетени и взети под внимание, затова поместваме обобщена публикация по темата с надеждата да има някакъв резултат.

"Хора по време на изолацията, наложена от правителството, останаха по домовете си в неплатен отпуск. След прекратяването на изолацията ги съкращават и отиват на борсата. Нямат доходи, но са имали кредитни задължения. Какво направи правителството за тази група хора? Аз ще ви отговоря: нищо. Банките си трупаха задълженията, излязохме от изолацията, отидохме на борса и се почна телефонен тероризъм - кога, колко, задайте ги тези въпроси на господин Борисов!" - пише ни Иво Минов.

Елена Пенева пък се жалва, че вече изпитва ярост, когато чуе да й звъни телефонът. Защото знае, че се обажда поредният "бирник", цитирам. По думите й, точно в най-трудния за българите момент събирачите - най-вече тези от банките - станали по-люти от оси. Жената признава, че имала натрупани за предишни години данъци от вече неработеща фирма, както и от странични доходи. Постъпила неблагоразумно, че не се издължила навреме в НАП, както сама признава. Сега обаче от Приходната агенция действат кораво спрямо такива като нея - плашат с изпълнителни дела и запориране на сметки. Съдейки по публикациите в сайта на ведомството, вероятно и реализират заканите си. 

Таня Белчева пък има да внася налози върху приходи от наеми и хонорари, както и неплатени глоби към КАТ за минали години. Днес-утре, с отлагането във времето се събрала сума от около 200 лева. Жената не е безработна, но в кризата заплатата й е орязана, в момента е останала и без квартиранти в жилище, което отдава под наем. 

"Разчитаме със сина ми на 650 лева заплата и 32 лева детски надбавки. Как да плащам ток, вода, телефон, да се храним, лекарства да купувам, та и за погасяване на стари дългове да има?!" - пита се тя и също смята, че държавата трябва да направи разумен компромис - не опрощаване, само отлагане вместо закани по телефона.

В подобна ситуация е и Йорданка Станкова - тя пък освен всичко е фризьорка и дори не знае колко и дали ще изкара нещо през следващия месец. Жената припомня, че за разлика от корпоративните платци физическите лица дори не получиха отсрочка за внасяне на данъчните си декларации - крайната дата за 2020-та беше 30 април, както е била и в предходни години. Не се мина и без струпване на хора противно на съветите за спазване на дистанция и противоепидемични мерки. Сега не им се дава  достатъчно отсрочка и за погасяване на борчовете.

Още на 21 май от пресцентъра на НАП предупредиха, че възобновяват спрените по време на извънредното положение изпълнителни производства, а принудителното събиране на вземания е в ход. 

Ето и извадка от публикация на ведомството:

От 21 май 2020 г. е възобновено спряното по време на извънредното положение принудително изпълнение по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Може да се извършва обезпечаване на задълженията и разпределение на суми по изпълнителни дела. По искане на длъжниците, публичните изпълнители може да извършват изпълнение върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени ценности в трезори и съдържанието в сейфове.

От 21 май 2020 г. са възобновява и провеждането на публични търгове и въвод във владение.

Запорите върху парични средства ще се налагат върху сумата, надвишаваща минималната работна заплата от 610 лв., а не както досега за сумите над 250 лв. Промяната влиза в сила от 09.04 и е част от измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. С отмяната на извънредното положение и обявяването на извънредна епидемична обстановка, несеквестируемия доход по ДОПК остава непроменен - 610 лв. 

При наложен преди 09.04.2020 г. запор върху трудово възнаграждение, пенсия, стипендия или обезщетение по трудово правоотношение, или при запор на сметка, по която тези доходи постъпват, третото задължено лице – работодател, НОИ, банка и др., удържа до 08.04.2020 г. по запора разликата над 250 лв. от месечното трудово възнаграждение – пенсия, стипендия на длъжника. От 09.04.2020 г. следва да се удържа разликата над минималната работна заплата за страната.

От 21 май 2020 г. са възобновени спрените по време на извънредното положение изпълнителни производства, а публичните изпълнители на НАП могат да образуват нови изпълнителни дела.  

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на НАП до преустановяването на извънредната епидемична обстановка, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да извършват административно обслужване на клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията. Информация и съдействие можете да получите и на информационния телефон на НАП: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа през работните дни от седмицата, включително по финансови въпроси за бизнеса и гражданите във връзка с мерките срещу разпространението на корона вируса.

Както изглежда, засега компромиси и антикризисни мерки за физически лица - поне според така изнесената информация, не са предвидени. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

04.08.2020 | 18:36

МАРИЦА--ЗАЩО КРИЕТЕ ИНФОРМАЦИЯ--ИБРИЦИТЕ НА БОЙКО--АКО НЯМАШ ДОХОД ИЛИ СМЕТКИ--ЗА 500 ЛВ МОГАТ ДА ТИ ЗАПРИРАТ ЧАСТ ОТ ЖИЛИЩЕТО ДА ЧАКАТ 1-2 ГОДИНИ-И ДА СИ НАЧИСЛЯВАТ УБИЙСТВЕНИ ЛИХВИ И БОНУСИ--И СУМАТА МОЖЕ ДА ОТИДЕ И ДО 2000 ЛВ И ПОВЕЧЕ--СЛЕД КОЕТО МОГАТ ДА ТИ ПРОДАДАТ АПАРТАМЕНТА ПО ДАНАЧНА ОЦЕНКА НА НЯКОЙ ТЕХЕН ЧОВЕК--ПОВТАРЯМ ПО-ДАНАЧНА ОЦЕНКА--А НЕ ПО-ПАЗАРНИ ЦЕНИ--А АКО ИМАТЕ КЪСМЕТ САМО ДА ГО ЗАПОРИРАТ--ИЛИ ЧАСТ ОТ НЕГО ДА ЗАПОРИРАТ АКО ВИЕ ЕДИНСТВЕНО ЖИЛИЩЕ--МОГАТ В ЕДНАТА СТАЯ ДА ВИ НАСТАНЯТ КВАРТИРАНТИ--ЗАЩОТО ПРИ ЗАПОР-ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ ТЕ ВЛИЗАТ ВЪВ ВЛАДЕНИЕ НА ЖИЛИЩЕТО А ПРИ ПО-МАЛЪК ДЪЛГ--ЧАСТ ОТ ВАШЕТО ЖИЛИЩЕ---ЗАЩО МАРИЦА НЕПИШЕ ЧЕ НАД 40-000 БЪЛГАРИ СА СИ ЗАГУБИЛИ ЖИЛИЩАТА ПО-ВРЕМЕ НА ОПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ??

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?