32

Граждани ще се поклонят пред паметта на избитите въстаници в местността Бялча

Поклонение пред паметта на пленените и жестоко избитите участници в Априлското въстание от Радилово и Брацигово организират Община Пещера и възпитаници на местното Средно училище „Свети Климент Охридски“. Инициаторите канят всички жители на двете родопски общини и други родолюбиви българи да участват в събитието, което ще се състои на 10 май от 11:00 часа пред мемориалната плоча с имената на 12-те герои в местността Бялча, на разклона на пътя от Пещера за Пазарджик и Пловдив, където е лобното им място

Паметникът доскоро е бил забравен и потънал в бурени. Въпреки че се намира на оживен разклон, никой не спирал там да поднесе цвете и да изрази почит към героите, дори парче от плочата било отчупено. До 2021 година, когато ученици и учители от гимназия "Свети Климент Охридски" поемат под опеката си историческото място. Разчистват избуялата растителност и започват да го поддържат. Благодарение на тях сега районът около мемориала е чист и преобразен. Поклонения се организират всяка година на датата, когато 12-те въстаници намират смъртта си на това място - 11 май. Тази пролет по изключение ритуалът ще бъде ден по-рано.

Историята разказва, че всъщност въстаниците са били 13. В местността Бялча групата е пресрещната от башибозуци, които зверски избиват повечето родолюбиви мъже. Само един от тях оцелява, затрупан под мъртвите тела на другарите си, благодарение на което турците не забелязват, че е жив. Той се връща в родното си село Радилово и разказва за жестокото убийство, което остава като още един мрачен щрих в историята на въстанието.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?