Следвайте ни

Граждани искат АПИ да се погрижи за опасен планински път

При осигуряване на средства Областното пътно управление е в готовност да реагира, не става ясно кога

viber icon

Жители на Брацигово и селата Розово и Равногор подеха подписка с искане пътят между трите населени места да бъде почистен и обезопасен. Повод за притесненията им е, че поне от 2 години растителността не е кастрена. Храсталаци пречат на видимостта и неведнъж са довеждали до критични ситуации и катастрофи, обясни Елена Благоева Куцева, една от инициаторите на петицията. Тя самата често пътува по този маршрут, а наскоро едва успяла да избегне сблъсък с идващ отсреща автомобил.

От нейни снимки се виждат опасно наведени над асфалта дървета. През зимата, когато им натежи снегът, не е изключено някое от тях да се стовари върху преминаващ автомобил. 

Проблемите по шосето не се изчерпват само с това. В момента непочистени са канавките и банкетите, изброява жената. През зимата е много вероятно платната да се стеснят, защото машините няма къде да изхвърлят изгребания сняг. 

Лошото състояние на пътя е сериозен проблем за жителите на двете села. Той е единствената им връзка с Брацигово, докъдето се налага да ходят за различни административни услуги. Той обаче е и единственият път, по който при нужда може да се отзоват пожарни, линейки, полиция.

Шосето се ползва не само от местните хора, припомня Елена. Районът е туристически, там са курортните селища Атолука и Розовски вриз, както и природната забележителност Бекови скали. Освен тях стотици гости привличат и местните празници и събори, най-големият от които е Гайдарското надсвирване с участието на любима народна изпълнителка – Валя Балканска.

Наложително е до зимата трасето да бъде обезопасено, преди да е станал някой фатален инцидент, смята Елена Благоева-Куцева. Тя казва, че преди 3 седмици изпратила сигнал по имейл до АПИ, но не получила никакъв отговор.

До момента само от Брацигово и Розово има над 250 подписа, а имената всекидневно се увеличават. Събирането ще продължи до неделя, след което петицията ще бъде изпратена заедно с официално писмо до министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, АПИ и Областното пътно управление.

„Към 6 ноември т. г. жалби в Агенция „Пътна инфраструктура“ не са постъпвали – пишат в отговор на наше запитване от агенцията. През 2019 г. е изкърпена асфалтовата настилка на третокласния път Пещера – Брацигово – Равногор. За по-добро отводняване на платното за движение при изхода на село Равногор в посока Брацигово в края на летния сезон са почистени 800 метра земен окоп. За осигуряване на добра видимост е почистена растителността около пътните знаци и в кривите на пътя. При осигуряване на средства Областно пътно управление – Пазарджик е в готовност да предприеме действия за почистване на крайпътната растителност, канавките и банкетите по цялото трасе на третокласния път“.

От текста не става ясно кога хората могат да разчитат републиканският път да бъде в състояние, което да не поставя на карта живота и здравето им.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?