32

Граждани и общественици се поклониха пред Ботев и загиналите за свободата

Общественици и граждани се събраха за традиционното поклонение пред  паметника на Христо Ботев по повод 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, и 148-годишнината от гибелта на Христо Ботев.

На площад "Съединение" цветя в знак почит и уважение поставиха представители на институции и училища, граждани, военни, запасняци. Тук бяха кметът на Пазарджик Петър Куленски, областният управител Валентина Кайтазова и заместникът й Стефан Димитров, общински съветници, представители на партии, на други държавни институции, културни и читалищни дейци, учители и ученици.

Бяха поднесени венци и цветя под звуците на марша "Новото гробище над Сливница", изпълнен от духовия оркестър към Симфонично оперетното дружество "Маестро Георги Атанасов", а ученици от ОУ “Проф. Иван Батаклиев" преди това изнесоха вълнуващ поетичен рецитал.

За пръв път акцент в честванията беше мащабно шествие, начело на което бяха граждани, носещи портрети на български революционери, просветители, възрожденски светски и църковни дейци. Стотици хора, облечени в носии, някои - на коне, преминаха през центъра на града под съпровода на гайди, за да стигнат до Марица. На импровизирана сцена в коритото на реката свещеници отслужиха панихида за героите, дали живота си за свободата на България. Организаторите бяха подготвили богата традиционна програма, включваща хайдушки възстановки, огнени атракции, фолклорни изпълнения и Ботево хоро.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?