Следвайте ни

Готвим се за COVID вълна като тази от края на 2020-а

След тревожните данни от последните дни Първо вътрешно отделение пак приема болни с коронавирусни инфекции

viber icon

Значителен ръст на пациентите с COVID-19 докладваха на първата за седмицата оперативка началниците на отделения в Областната болница в Пазарджик. Повече са и заболелите, развили пневмонии. Песимистичните прогнози на медици са, че ако нещата продължат така, е възможно да се стигне до взрива, на който бяхме свидетели през последните месеци на 2020 година.

 

Ситуацията се усложнява и това се вижда от данните за последните няколко дни, коментира директорът на държавното лечебно заведение д-р Красимир Темнилов. По информация на Министерството на здравеопазването Пазарджик е на трета позиция след големите градове по новозаразени. В готовност сме от няколко месеца, ако се увеличи заболеваемостта, се връщаме към стария режим на работа - тоест със 105 легла само за ковид пациенти.

Според негови колеги повишаване в броя на заболелите се наблюдава отново от началото на февруари.

"Става като ноември и декември", описват последните си дежурства медици. В събота и неделя е имало наплив на ковид пациенти, като много от тях са пристигали с вече излезли резултати от PCR тест. 

Второ вътрешно отделение в определен момент е било пълно почти до целия си капацитет за такива болни. В момента там, както и в Инфекциозното, все още има единични свободни легла. Възстановява се и ковид отделението и в Първо вътрешно. В него може да се отворят още 46 места за по-тежко пострадали от новия вирус.

Д-р Темнилов обаче уверява, че очакваният нов пик ги заварва много по-добре подготвени. Има достатъчно предпазни средства, дезинфектанти, както много повече апаратура. Отделенията са оборудвани с кислород до всяко едно легло. Всичко това е реализирано с подкрепата на Министерството на здравеопазването.

"Живи и здрави да са колегите и да са на линия! - пожелава д-р Темнилов. Най-големият проблем е, когато има недостиг на медицински персонал, но се надяваме вече да не се стига до това. Една част се ваксинираха, други изчакват тримесечния период и намаляването на антителата, след което също смятат да се имунизират. Продължаваме да работим в полза на пациента".

Изпълнителният директор на болницата споделя опасенията на колегите си от нова вълна на COVID-19, но уверява, че до криза като в началото на пандемията няма да се стигне. Екипът на лечебното заведение е натрупал много ценен опит и познания с това ново заболяване и персоналът знае как да реагира според ситуацията. Стриктно се спазват и всички заповеди на Здравното министерство с цел разпространението на вируса да бъде сведено до минимум.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Инфлуенца

Инфлуенца

09.02.2021 | 11:05

Грипа къде изчезна бе?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай