32

Гостуващи кукери от 4 села играят на Сирница в Лесичовско

Местните джумали вече стягат уникалните си маски и костюми

Гостуващи кукери от 4 села ще играят в Лесичовска община на Сирни заговезни, съобщиха от местната администрация. В Калугерово чакат групи от Драгичево и Ковачевци, а в Церово - от село Кошарево. Празникът на двете места ще започне от 11:00 часа. Час по-късно ще бъде началото на маскарадните игри в Динката и Лесичово, където ще има и група от пернишкото село Калище.

Сирни заговезни е един от най-чаканите и обичани празници в Лесичовско. Местните джумали, дервиши, кукери са уникални и атрактивни, признати за „Живи човешки съкровища“. В тези населени места Дервишовден е по-голям празник дори от Коледа и Великден. Факт е, че само на този ден мегданът на селото се оказва тесен за хилядите местни и гости, дошли да видят зрелищните танци на загадъчните хора, облечени в дългокосмести кози кожи, и покрили лицата си със страховити маски. 

Вече се стягат костюмите, вадят се от скриновете, перат се, решат се, шият се. Всички са в очакване на големия ден, когато от близо и далеч ще си дойдат деца и внуци. Да поискат прошка, да се видят със своите близки, да се полюбуват на уникалните кукерски  костюми.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?