32

Горещо! За 11 дни са бушували близо 100 пожара в Пазарджишко

Близо 100 пожара са бушували в Пазарджишко от началото на месеца до днес. Над половината от тях - 57, са били на територията на Пазарджишка и Лесичовска община. Преобладават тези в сухи треви и отпадъци. Част от тях са без материални щети, но ангажират огнеборци и техника в момент, когато те може да са нужни другаде, за гасене на сгради или за съдействие при други произшествия. В това число са и няколко катастрофи на магистралата, при които се е наложило пожарникарите да се намесят.

Регионалната инспекция по околната среда и водите днес се опита да успокои гражданите, че мерезмата на дим, която периодично се усеща в града, е донесена от ветровете и невинаги е знак за пожар наблизо. Факт е обаче, че и в границите на Пазарджик не липсват инциденти, някои от които са умишлени палежи. Най-много са в квартал „Изток“. В някои случаи пушекът идва от запалени гуми, от които местни жители се опитват да извлекат метали за вторични суровини. Друга често срещана причина е паленето на струпани отпадъци, включително синтетични. Вероятно именно оттам хората усещат тревожния мирис на дим - почти всеки ден пожарникарите ходят да гасят огън в „Изток“.

Незаконни сметища, запалени, за да намалее боклукът в тях, е имало през този месец още в Черногорово и Мокрище. Част от местните явно продължават така да си решават проблема с боклука - с драсване на клечката.

Сухи треви и стърнища са горели в селища из цялата област - Црънча, Динката, Алеко Константиново, Ивайло, Гелеменово, Пищигово, Черногорово, Добровница, Звъничево, Мало Конаре, Говедаре, Синитово, Огняново, Драгор, Мокрище и други. Голям пожар се разрази наскоро и край Попинци, където се наложи техника от „Асарел-Медет“ да помогне, за да се спре разпространението на огъня и да се предпазят околни населени места. Огънят при тези инциденти обикновено тръгва от сметища или стърнища - отново след умишлено запалване в повечето случаи. По-рядко причината е техническа неизправност на земеделската техника. Пожарите край пътища пък най-вероятно са от хвърлени незагасени цигари. Тревата в момента е суха като барут и хвърлен през прозореца на колата фас може да доведе до сериозни последици.

Внимание заслужават и среднощните пожари. Тази нощ малко след 2:30 часа са горели сухи треви до конната база в Ивайло. В случая едва ли става дума за небрежност или за случайност. Причината тепърва ще се изяснява. Не е изключено да се окаже умисъл. В района на Панагюрище и Стрелча също са регистрирани пожари, лумнали около 2 през нощта. Най-вероятно и те са причинени от злонамерени хора умишлено.

От институциите призовават хората да са отговорни и изключително внимателни в пожароопасния сезон. Още повече, че през следващите поне 7 дни прогнозата на метеоролозите е за много горещо и сухо време с температури до 40 градуса и никакви валежи. 

Призивът се отнася и за хората, които смятат да слагат зимнина. Припомняме, че наскоро от запален огън за стерилизиране на буркани се запалиха и изгоряха навес и  къща в Свобода, а съседни имоти бяха застрашени, спаси ги само бързата намеса на огнеборци и доброволци. Подобен инцидент, но с още по-големи щети, е имало в началото на месеца и в Говедаре. Там огънят е унищожил 120 метра покривна конструкция и доста домашно имущество. Щети, които е можело да бъдат избегнати, ако е била проявена нужната предпазливост.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?