Следвайте ни

Горещи спорове около продажбата на сгради на болницата

viber icon

Горещи спорове предизвика предстоящата продажба на сгради, собственост на МБАЛ-Пазарджик, при обсъждането на темата в пленарната зала на местния парламент. Става дума за имоти, някои - със земя, които не се ползват от години, преценено е, че са ненужни и трупат излишни разходи. Полемиките се разразиха около цената на някои от тях, определена от лицензиран оценител.

 

След като кметът на Пазарджик Тодор Попов презентира точката пред съветниците, на трибуната излезе изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Темнилов, поканен да отговори на възникналите въпроси. Първият беше от Евтим Янев, който попита защо бившите кухня и пералня се продават само като сгради без земя и не е ли по-разумно намиращите се около тях около десетина декара да бъдат обособени като терени, за да се вземе по-добра цена.

Тук д-р Темнилов най-напред подчерта, че продажбата се извършва не по инициатива на болницата, а на Министерството на здравеопазването като принципал. През февруари миналата година е изпратено писмо от зам.-министър Жени Начева, която дава указания чрез Съвета на директорите да се организира търг за т.нар. неоперативни имоти, за които е направена лицензирана оценка. Освен споменатите сгради това се отнася и за бившата Детска клиника, която от 2013 година е в окаяно положение - разбита, с измъкнати за скрап железа. Дружеството търпи санкции, ако прави разходи за неоперативни имоти, обясни още д-р Темнилов. Ако сегашният Борд на директорите одобри процедурата, тя ще мине след това и през контрола на Агенцията за публични предприятия (бивша – за приватизация). Ако има купувач,  парите от продажбата прибира министерството и то преценява дали те да бъдат предоставени на болницата.

Колко оценители са участвали в конкурса и защо изготвената оценка е на занижена цена - това пък попита Лиляна Мърхова. Според д-р Темнилов е избрано предложение с най-изгодна цена. По думите му тя не е занижена - 100 лева без ДДС, а не 60 лева на квадрат, както посочи Мърхова. След кратък спор и двамата взаимно се посъветваха да си направят наново сметките.  

На предстоящото на 12 юни редовно общо събрание на акционерите ще се разглеждат и други важни въпроси: доклад и отчет за дейността на дружеството, промени в капитала, в Съвета на директорите и Наздзорния съвет, определяне на възнагражденията на членовете.

Съветниците определиха представител на общината, който да участва в заседанието - д-р Никола Пенчев. Припомняме, че след държавата като мажоритарен собственик най-голямо дялово участие в капитала на болницата има Община Пазарджик с 9,32%. Предложението мина с 28 гласа и по трима против и въздържали се.

Припомняме, че темата излезе в публичното пространство при обявяването на конкурс за оценител в началото на тази година. Общественият интерес предизвика д-р Красимир Темнилов да организира пресконференция, на която да обясни какво и защо ще се продава. Вижте повече в предишната ни публикация по темата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?