32

Гората.бг ще подари 13 500 дръвчета на Пазарджишко

Гората.бг ще подари 13 500 плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Пазарджик региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Това съобщиха инициатори на кампанията за региона в създаденото за целта събитие във Фейсбук.

Фиданките са плодни - сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), махалебка (дива череша), зарзала (кайсия), питомен кестен, както и червен дъб, цер, явори, люляци, златен дъжд, акация и др.

Раздаването на дръвчетата ще бъде от 14:30 ч., в неделя, на площад "Константин Величков" в Пазарджик.

“Така заедно ще се доближим до целта ни от 3 милиона дървета в България (вече сме засадили 2.25 милиона) и ще направим Пазарджик и областта по-зелени, красиви и чисти. Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята с всяко дърво! Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, зарзалите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират" - пишат организаторите на кампанията.

Гражданите ще получат инструкции за съхранение, засаждане и грижа, които ще бъдат качени и в събитието. Всеки може да получи по колкото иска дръвчета - 10, 20 или колкото можете да засади. 

"Моля, носете си използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували, допълнително ще помогнете на природата и ще запазите дръвчетата - призовават още инициаторите. Те припомнят и още някои важни условия:

“С участието в кампанията Вие сте се съгласили, че:
1. Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
2. Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
3. По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.
4. При възможност ще споделите снимки от засаждането/развитието на дръвечета директно в нашата група: Гората.бг - група.
6. В случай, че приемате дръвчета за други хора–се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.
7. Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.
8. Ваши снимки и снимки/видеа с Вас от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.
  Бъдете здрави, щастливи, правете колкото можете повече добро и засаждайте повече дървета!“.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?