32
Следвайте ни

Годишната изложба на СБХ откриват днес, отличават най-добрите творци

viber icon

Тази вечер се открива Годишната изложба на Представителството на СБХ в Пазарджик под наслов „60 години от създаването на група СБХ Пазарджик“. Този ден не е избран случайно - 18 октомври се явява празник на Св. апостол и евангелист Лука, покровител и патрон на художниците. По стечение на обстоятелствата тази година се явява кръгла годишнина от създаването на групата СБХ - Пазарджик.
Първото обединение на художниците в Пазарджик става през 1956 година. А самото правно узаконяване на групата със статут на група на Съюза на българските художници става през 1961 година.
Наименованието СБХ - група Пазарджик се запазва до 1987 година, когато на 7 конгрес, СБХ променя структурата си и става федерация от Дружества. СБХ – ГРУПА - Пазарджик се преобразува в СБХ - Дружество Пазарджик, което по-късно се трансформира в Представителство на СБХ - Пазарджик. Председатели на Представителството на СБХ -  Пазарджик са били Нейчо Дойчев, Васил Петров, Спас Киричев, Елеонора Хаджиниколова.  Сега се председателства от Маргарита Иванова. В изложбата участват 14 автори с 37 творби в областта на живописта, рисунката, колажа, скулптурата и декоративните изкуства.
Община Пазарджик е осигурила четири награди, които ще бъдат връчени на откриването на изложбата за активна творческа дейност.  
Както всяка година и Съюзът на българските художници ще връчи награда за отлично творческо представяне. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?