32
Следвайте ни

Глобиха медицински център за слушане на радио по интернет

Има ли нарушение на авторски права? Две инстанции с две коренно различни решения по казуса

viber icon

Медицински център към един от големите хотели във Велинград отнесе глоба 2500 лева, защото при проверка в обекта звучало радио, пуснато през интернет. Наказателното постановление е наложено от Министерството на културата, а като основание е посочено нарушение на Закона за авторските права.

Санкционираното дружество се е възползвало от правото си да оспори акта пред магистратите, но интересно в случая е, че две съдилища заемат коренно противоположни позиции. Районният съд във Велинград отменя наказателното постановление като незаконосъобразно. Административният съд в Пазарджик пък отменя решението на първата инстанция и потвърждава наказателното постановление.

То е наложено след проверка през януари 2020 година. На място е установено, че музиката във фоайето на хотела звучи чрез тонколони, окачени на тавана, свързани към музикално-озвучителна уредба с преносим компютър с отворен интернет браузър на страницата на интернет радио FM+. Констатирано е използване чрез публично изпълнение на запис на музикални произведения - на The Cranberries, Bruno Mars, Sia. Инспекторите извършили разпознаване със служебен телефон с инсталирано музикално приложение Sound Hound. Неговото основно предназначение е да идентифицира музикални произведения (звукозаписи), като посочва заглавието, изпълнителя и музикалната компания правоносител. От фирмата не представили договор с „Музикаутор“ за публично пускане на записи на посочените песни.

По казуса има редица спорни моменти, които районните магистрати във Велинград отсъждат в полза на санкционираното дружество, при обжалването в Административния съд обаче е преценено друго. Безспорно е установено, че музикалните произведения са част от радиопрограма, излъчвана в интернет. Организацията, осъществила първоначалното излъчване, може да разрешава срещу заплащане публичното изпълнение на програмата.

Или иначе казано – всеки може да възприема чужди авторски песни по радиото като слушател, защото радиостанцията е заплатила на носителите на авторските права да излъчва тези песни в ефира си, но не всеки може да ги разпространява на свой ред публично, използвайки сигнала на радиото, без да е заплатил същите тези авторски права, така, както в случая е сторило наказаното дружество, защото това се явява последващо използване на тези чужди авторски произведения и излъчването им на публични места, за което също се дължи възнаграждение, казва се в решението на втора инстанция, което е окончателно. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?