Следвайте ни

Гласуват за кметове при извънредни мерки заради COVID-19

Извънреден вот ще има в Септември, Стрелча и село Аканджиево

viber icon

При спазване на строги мерки срещу разпространение на зарази ще се проведе предстоящото гласуване за кметове на три населени места в Пазарджишко, които предстоят само след месец - на 27 септември. Освен рутинните указания първото гласуване в условията на извънредна епидемична обстановка налага и извънредна предпазливост заради COVID-19.

 

Допълнителните мерки са разпоредени с писмо от Централната избирателна комисия (ЦИК), което вече е получено в общинските комисии (ОИК) в Септември, Стрелча и Белово, където ще се избират нови кметове. Разпореждането би трябвало да е качено на видно място на информационните табла в трите общини. А препоръките не са нещо, което вече да не сме се научили да спазваме, но е добре да се има предвид, че се отнасят не само за деня на гласуването, но и за работата на общинските комисии дотогава. 

В изпълнение на заповедите на Министерството на здравеопазването ЦИК дава указания за провеждане на заседания на общинските избирателни комисии само в неотложни случаи, при стриктно спазване на препоръките на Националния оперативен щаб, с цел опазване на живота и здравето на членовете на общинските избирателни комисии, до промяна на ситуацията или до отмяната на обявеното извънредно положение. 

Когато по обективни причини не може да се осигури кворум, се допуска да се приеме неприсъствено решение. В тези случаи председателят на общинската избирателна комисия удостоверява писмено кои членове на комисията не могат да присъстват на заседанието. Този писмен документ става неразделна част от протокола относно приетото решение и се оформя и подписва след отмяна на извънредното положение. В протокола относно приетото решение се отразява гласуването „​за“ или „против“ на всеки член на комисията, участвал в приемането на това решение, разпореждат още от ЦИК. Предстои да се разбере как ще става и самото гласуване на 27 септември и как ще се избегне струпването на хора пред секциите.

Припомняме, че в региона предстоят избори за кметове на общините Септември и Стрелча, както и на село Аканджиево в община Белово. И в трите населени места досегашните управници бяха отстранени заради конфликт на интереси.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?