32
Следвайте ни

Гласуват ново увеличение на таксата за смет

От догодина плащаме с още 30% повече, разходите за дейността пак надвишават приходите

viber icon

Поредно увеличение на таксата за битови отпадъци предстои да гласуват общинските съветници в Пазарджик. Темата е включена в дневния ред за следващото им заседание на 30 септември.

 

Новото поскъпване ще бъде средно с около 30% и ще засегне всички потребители. Ако бъде одобрено, то ще влезе в сила от 2022 година. Промяната вече мина през задължителното по закон обществено обсъждане в началото на този месец.

Мотивите за исканото повишение са, че очакваните разходи за дейности по отпадъците за 2022 година са 14 611 390 лева и те са значително повече от очакваните приходи. Към 30 юни тази година общият облог е 9 331 008 лева, като за първите 6 месеца са събрани 6 455 596 лева. При това положение не е спазен принципът, заложен в Закона за местните данъци и такси, Общинският съвет да определя размера на таксата при спазване на принципа за възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата и създаване на условия за разширяване на предлаганите услуги и повишаване на тяхното качество.

Предложението е да се увеличат за всички потребители таксите, които се изчисляват върху данъчната им оценка. За жилищни имоти (включително такива на предприятия) в Пазарджик е предвиден ръст от 4,7 на 6 промила, за къщи и вили в останалите населени места - от 8 на 12 промила, за незастроени имоти в града - от 2,9 на 3,9 промила, а в селата - от 5 на 7,7 промила. За нежилищни имоти на предприятия планираното поскъпване е от 13,5 на 19,5 промила върху по-високата между данъчната оценка и отчетената стойност. Повишение е предвидено и за ползване на съдове за смет. За контейнер, тип "бобър" в Пазарджик сумата нараства от 4967 на 5192 лева, в селата Мокрище, Ивайло и Главиница - от 1417 на 1481 лева, а в останалите 28 населени места - от 1168 на 1332 лева. Увеличение ще има и за ползване на по-малките кофи за отпадъци.

Първото подобно увеличение влезе в сила от 1 януари 2021 година. Когато го предложи, кметът Тодор Попов предупреди, че предстоят поне още две повишения средно с по около 30 на сто, като допълни, че това е по-добрият вариант от едно поскъпване, но двойно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?