Следвайте ни

Гимназия "Аксаков" е удостоена с Почетния знак на президента

viber icon

Профилирана гимназия "Иван Сергеевич Аксаков" в Пазарджик е удостоена с Почетния знак на Президента на Република България Румен Радев за значим принос към формирането на устоите на национално самосъзнание и ключовата роля за образованието на поколения млади хора, както и за активното й участие в утвърждаване на съвременното образование в Република България, съобщиха от учебното заведение. 

Отличието се присъжда по случай 175 години от създаването на училището. То е получено от екипа на средното училище в навечерието на празника на просветата и културата – 24 май.

Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ е първото и най-старо средно училище в Пазарджик. Едно училище с десетки хиляди успешни възпитаници.

Дълголетната история на гимназията накратко:

Началото на училището е поставено преди Освобождението, още в 1845 г., когато е фунционирало училище под наименованието "ГЛАВНО ЧЕТВЪРТО КЛАСНО УЧИЛИЩЕ ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ", построено в двора на архиерейството. Обучението се водило по взаимноучителния метод.
През 1908/1909 г. петокласното училище преминава в шестокласно, а през 1910-1911 г. се трансформира в пълна мъжка гимназия. 
През 1945 година мъжката гимназия се разделя на две - Първа и Втора мъжка гимназия. През 1950 година 1-ва мъжка гимназия се пренася в сградата на Островското училище. През 1954 година тя има вече 26 паралелки, които учат в двете сгради на двора. През 1954 г. става смесена.
През 1958/59 г. гимназията отново се връща в собствената си сграда и продължава като Първа смесена гимназия до 1960 г., когато се преименува в Първа политехническа гимназия.
През учебната 1961/62 година се въвежда осмокласно образование. 
През учебната 1983/84 г. се прави опит за сливане на две форми в образованието - общообразователна и политехническа. Училището се преименува в Единно средно политехническо училище. 
През 1990/91 г. с решение на МНП училището става средно общообразователно училище с профилиране на хуманитарните науки - литература, история, философия, западни езици. 
От учебната 1992/93 /ДВбр. 31 от 1992 г./училището се преименува в гимназия "Иван Сергеевич Аксаков".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?