Следвайте ни

Гешев иска закриване на прокуратури, включително в Пазарджишко

viber icon

Почти всички районни прокуратури в страната да бъдат закрити от 1 януари 2021 г., а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Такова предложение е внесъл във Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев, като сред 38-те ведомства в страната са трите районни прокуратури във Велинград, Панагюрище и Пещера. Идеята за реформа предвижда във всеки от българските региони да остане само по една районна прокуратура - в областните центрове.

От предложението на главния прокурор се разбира, че прокуратурата във Велинград е с 5 щатни бройки, от които една - за административен ръководител. Една за редови прокурор е незаета. Общата натовареност е около и под средната за страната за времето от 2017 до миналата година. В този район има две полицейски управления, а разстоянието до областния град е 45 км, сочи се в мотивите.

В прокуратурата в Панагюрище от три щата един е незает, а натовареността е под средната за страната за същия период. В района има също 2 полицейски управлления. Разстоянието до Пазарджик е 44 км.

Три са щатовете и в Пещера, където също един е незает. Натовареността там е около средната за страната. Сочи се, че има три полицейски управления, а градът е на 24 км от регионалния център.

Направено е и остойностяване на един прокурорски акт, като при средна стойност за страната 175,32 лева за Велинград тя е 195,78 лева, за Панагюрище - 335,84 лева, а за Пещера - 295,17 лева.

Единствените районни прокуратури, за които не се предвижда закриване, са в Софийския съдебен район. Мотивите: "поради обективните му специфики, които не се срещат другаде в страната – липсата на районна прокуратура със седалище в областния град, изключително голям брой прокуратури, повечето от които отстоят на значително разстояние, и предизвикателствата на релефа“.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?