Следвайте ни

Георги Мърков оглави листата на „Изправи се.БГ“

viber icon

Бившият депутат от БСП и общински съветник от левицата Георги Мърков оглави листата на партията на Мая Манолова „Изправи се.БГ! Мутри вън!“ за Пазарджишки избирателен район. Присъствието му на челното място е изненада, като се има предвид декларираното от Манолова намерение за промяна в модела на управление и акцент върху нови лица в политиката. Той обаче беше официално вписан като водач на листата по-рано днес, когато регионалната координаторка на организацията Кремена Йорданова внесе документите в Районната избирателна комисия.

Мърков е известен най-вече със спортните си успехи и многократните си постижения  - в кулминацията на кариерата си става олимпийски шампион. В последните години се завърна в родния край и се занимава с бизнес. Междувременно стана общински съветник от БСП, а после изненадващо беше назначен като кметски наместник на родното си село Горно Вършило от тогавашния кмет на Септември Марин Рачев, който пък беше в редиците на ГЕРБ, както и на коалиция, подкрепена от партията на Борисов. 

Самият Мърков не вижда сблъсък на идеи в това да бъде в листата на политическо движение като „Изправи се.БГ“. Пред репортер на „Марица“ той разказа, че с Манолова се уважавали още от времето, когато и двамата били депутати и в редиците на БСП. Помнел я с непокорството й, когато не била съгласна с решенията на социалистите и с това как с хъс се борела за интересите на хората. Тя го поканила да оглави листата с кандидати за Пазарджик, а той с радост приел.

По покана на своите съселяни пък им станал управник. Селото, забравено от Бога, нямало почти никакви комунални и социални услуги, казва Мърков. Те отишли при Рачев и помолили да го назначи на поста, за да им помага. 

После в Общинския съвет дръзнал да гласува против волята на червените съветници две решения – за единствената в Септември спортна зала, която иначе щяла да бъде продадена от съдия-изпълнител, и за прокарването на минерална вода от Варвара до общинския град. Това била причината, по думите му, да го отлъчат от БСП. С вота си обаче той не изпълнявал волята на Рачев и приближените му в градския съвет, гласувал по съвест.

Програмата на „Изправи се.БГ! Мутри вън!“ до голяма степен припокрива социалните идеи на БСП, допълва Мърков. Акцентите са образованието, здравеопазването, стабилизирането на икономиката. 

„Стига да ни дадат шанс да я изпълним, защото за това е нужно човек да влезе във властта“, допълва някогашният шампион.

След него в листата е Кремена Йорданова, застрахователен експерт с дългогодишен опит. Следва Златка Цвеева-Анчева, която пък обедини пещерци около идеята да се борят за по-чист въздух в града си и организира референдум по темата. Четвърта е преподавателката Нина Змийчарова-Димова, следвана от актьора Даниел Михайлов от Момина клисура, който бе уволнен от Габровския театър заради участието си в гражданските протести.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?