32

Галерия "Ст. Доспевски" гостува в Пловдив с "Нова българска графика"

Експозицията „Нова българска графика” с творби от фонда на ХГ „Станислав Доспевски” гостува на Градска художествена галерия – Пловдив, зала „2019” на ул. „Гладстон” № 32.
Експозицията е нова и за първи път се представя пред публика. Идеята за подбора на графичните творби е естествено следствие от увеличилият се фонд на галерията през последните години от дарения, постъпили предимно от четирите издания на Национална графична изложба на името на Георги Герасимов.
През 2015 година когато стартира националната изложба /биенале/ целите, които бяха поставени са не само популяризиране името и творчеството на художника Георги Герасимов, но и подпомагане изявите на съвременното българско графично изкуство. Резултатът - участие на над сто автори от различни поколения и представени 435 творби, голямо разнообразие от теми, концепции и техники /класически и съвременни/. По статут наградените творби остават във фонда на галерията. Много от участниците пожелаха да дарят своите творби, именно тяхната дарителската воля се оказа решаваща за възможността настоящата изложба да се случи. Само от последното издание са придобити 41 графични листа.
Изложбата включва 94 творби от различни артисти, част от най-новите придобивки на пазарджишката галерия, които няма да бъдат прибрани в папките, а ще продължат да „заявяват” и популяризират новата българска графика и нейните автори.
Експозицията може да бъде видяна от 28 януари до 23 февруари.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?