102

Футболът в Бяга стана на 100 г.

100 години футбол отбелязаха днес в брациговското село Бяга. Сред гостите за юбилея, организиран от Управата на местния ФК Чико Бунара бяха депутатът от БСП Драгомир Стойнев, шефът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков, председателят на ОС на БФС - Пазарджик Йордан Линков, кметицата на селото Боряна Кънева, съветници от Общинския съвет в Брацигово, кметове на кметства, обществени и спортни деятели, ветерани. 

"Футбол без прекъсване е имало в с. Бяга, независимо от превратностите на съдбата - война, смяна на режими и идеологии. През годините клубът е подал ръка на много младежи, помагайки им чрез спорта да изявят себе си. Държавата трябва да помага на аматьорския футбол, защото той не е само здраве, той социализира, изгражда местен дух и подрепя цели поколения млади хора.

Поздравления за вашият съгражданин Йордан Михайлов, за всичко, което прави тук, поздравления и за всички негови предшественици, дали своята лепта за разавитието и съхраняването на едновековните футболни традиции в това село", отбеляза в словото си депутатът Драгомир Стойнев.

От своя страна президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков сподели, че е бил канен за юбилей в много футболни клубове от села в България, но не си спомня честване за цели 100 години. Той също поздрави домакините за големия им празник и от името на БФС и АФЛ им връчи плакет и 3 официални футболни топки на "Пума".

С поздравителен адрес и разкошен букет от "живи" цветя пък се отчете кметицата на село Бяга Боряна Кънева. От името на ОС на БФС паметен плакет на ФК Чико Бунара връчи председателят на централата Йордан Линков. 

Приветствие към футболисти, ветерани и фенове по повод юбилея направи и човекът-оркестър на ФК Чико Бунара Йордан Михайлов. Той използва повода да благодари на всички партньори на клуба, дали своя принос за възраждането и развитието на футболния клуб през годините, на верните му фенове и футболистите, носили с чест и достойнство фланелката на отбора.  

След това с плакети бяха отличени куп ветерани на бяжанския футбол. Официалната цереомния завърши с изпълнение на фолклорна група гайдари. 

Историята 

Началото на Цар Футбол в село Бяга започва през есента на далечната вече 1922 г. Тогава основите на първия футболен клуб в селото поставят Стоил Ат. Дюдюков и Илия Ив. Попов. На 22 септември 1922 г. на Учредително събрание се приема Уставът и името на футболния клуб - “Раковски”, с председател Стоил Дюдюков. В него членуват над 50 спортисти.


На 08.02.1944 г. в местността “Корията”, край гр. Батак са разстреляни ятаците на партизанския отряд “Антон Иванов“, в това число и председателят на футболния клуб “Раковски” - Стоил Дюдюков. След дветосептемврийския преврат на 1944 г., ръководството и членовете на футболния клуб, решават да го кръстят на прозвището на убития Стоил Дюдюков - ЧИКО. Според указание на ЦС на БСФС ФК”Чико” се преименува на ФК “Бесапара”. Това се случва на извънредна конференция, провела се на 20.12.1979 г.
По предложение на част от населението и футболистите на отбора на 12.08.1992 г. , ръководството на клуба провежда заседание, на което е решено ФК”Бесапара” да приеме отново старото си име - ФК” ЧИКО”, което се прима с пълно мнозинство. През 2016 г., към името “Чико” се добавя Бунара, в памет на трагично загиналият през 2015 г. спонсор и душа на клуба по онова време - Георги Михайлов-Бунара. На него е прекръстен и стадиона в селото.

До ден днешен брат му Йордан Михайлов прави всичко възможно футбол в Бяга да има и да е на едно достойно за уважение ниво! Местните твърдят, че село Бяга е единственото село в България, което играе футбол в продължение на 100 години без прекъсване на първенство. Играли са във всички нива на групите в Пловдивска и Пазарджишка област, като Чико има и участие в Трета Югозападна футболна лига през сезон 2015/2016 г.
Бяга има много видни имена, които са дали сърце и душа за футбола в селото! Сред тях са Стоил Дюдюков, Илия Попов, Георги Еронкин, Георги Кръстанов, Румен Шопов, Димитър Троянов, Георги Готев, Груйо Данаилов, Георги Бончев, Йордан Стойчев, Благоя Дюдюков, Иван Готев, Рангел Рангелов, Петко Илиев, Георги Илинов, Ставри Ставрев, Йордан Кънев, Петър Марийчин, Илия Шкортов, Иван Павлов, Стефан Керезов и много, много други.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?