32

Фотиново бе домакин на читалищен семинар в навечерието на Байрям

Твърдо, с категоричен успех приключи семинарът “Меки умения, за добри работни постижения“, проведен на 7 и 8 юли във Фотиново за 15 читалищни секретари и председатели от 6 общини в област Пазарджик. Организатор на събитието беше Регионалният експертен център “Читалища“, в партньорство с Фотинското читалище “Гео Милев-1930 г.“.

В първия ден, на открито, въпреки предизвикателствата на природата, участниците  във форума имаха възможност и мотивация за активно участие в ролеви игри, решаване на казуси и практически задачи за трениране на умения за общуване. Такива за различни ситуации, в които ги поставя спецификата на читалищната работа: взаимодействия в екип и с членове, и дейци на читалищата; послания към широката  публика и към потенциални партньори, и съмишленици; съобщения за информиране, в контекста на добрия публичен образ на институцията. Към надграждане на знания и умения, участниците във форума бяха водени от читалищния експерт Радка Енчева-Кочева, треньор на обучаващата се група.

На втория ден, секретарят на читалището във Фотиново, Ядигяр Амзова представи  кратка историята на селото и читалищната обител там. Запозна аудиторията  с текстове от Летописната книга на читалището. Певческата читалищна група отправи музикален поздрав към гостите и срещна възхищението на зрителите. С прекрасните си родопски носии, с характерните за този географски район доброта и гостоприемство, с искрената любов към родното място и хората, с благодарността си към съдбата, която им е отредила тъкмо това, което имат! Разбира се и с красотата на българската родопската песен! И на турските песни, които самодейците изпълниха по настояване на публиката - в чест на Курбан Байрям и като уважение към религиозните вярвания на местните!

Ден преди големия празник, предимно етнически турци, хората на Фотиново усилено се приготвяха за Байрям. Въпреки това отделиха  време и отвориха сърцата си за гостуващите читалищни дейци. Споделиха лични истории, вярвания, трепети и надежди. Нагостиха всички с гозбите си, с традиционните за  специалния ден ястия. 

Семинарът приключи с широка непринудена дискусия, с участието на  гости и домакини – читалищни председатели, секретари и самодейци. Като пример за реално практическо приложение на надградените умения за свързване с хората. 

По приоритетите на читалищната  дейност в краткосрочен план, зададени от Министерство на културата, в съответствие с Конвенция  2003 за опазване на световното Нематериално културно наследство, представяне направи инж. Радка Енчева-Кочева от Регионалния център “Читалища“  за област Пазарджик.

Участниците в семинара за надграждане на меки умения отнесоха със себе  си знание, опит и хубави преживявания. Посока, светлина и надежда. И повод за размисъл, докато пътуват по криволичещите планински пътища от Фотиново към равнината!

 

*Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища“ - Пазарджик

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?