32
Следвайте ни

Форум за битовата престъпност в Пещера организират експерти

viber icon

Какво е нивото на престъпността в Пещера в сравнение с останалите градове в ЕС и България? Как стои въпросът с престъпността свързана с наркозависимите в Пещера и с незаконния добив на дървесина, за които толкова много се говори? Каква е ролята на доверието в полицията за тези нагласи сред гражданите?

Експерти по сигурността от Центъра за изследване на демокрацията, както и представители на отговорните местни институции в Пещера ще внесат повече яснота по тези въпроси по време на онлайн дискусията в платформата Zoom. Можете да се включите чрез следния линк. Форумът ще се проведе на 20 октомври.

В последните две десетилетия се наблюдава обща тенденция на спад на регистрираните престъпления, белязана от големи разлики в нивата на престъпността между отделните области и населени места. Данните от Националното изследване на престъпността, проведено от Центъра през 2020 показват, че нивата на битовата престъпност са по-ниски в малките населени места, но за сметка на това нивата на несигурност и тревожност от престъпления през тъмната част на денонощието са значително по-високи от тези в големите градове.

На какво се дължат тези значителни разлики в усещането за сигурност на гражданите в малките населени места и по-големите градове? Какво е нивото на престъпността в Пещера в сравнение с останалите градове в ЕС и България? Как стои въпросът с престъпността свързана с наркозависимите в Пещера и с незаконния добив на дървесина, за които толкова много се говори? Каква е ролята на доверието в полицията за тези нагласи сред гражданите?

На тези въпроси ще се опита да отговори дискусиятa на тема „Битова престъпност и усещане за несигурност в малките населени места”.

Сред участниците в събитието ще бъдат:

д-р Атанас Русев, Директор, Програма „Сигурност“, Център за изследване на демокрацията
Тихомир Безлов, Старши анализатор, Програма „Сигурност“, Център за изследване на демокрацията 
д-р Моис Файон, Старши анализатор, Програма „Сигурност“, Център за изследване на демокрацията
Мариян Събев, Анализатор, Програма „Сигурност“, Център за изследване на демокрацията


 
Инициативата се провежда в рамките на проект ACF/284 „Противодействие на битовата престъпност чрез мониторинг и повишаване на гражданската осведоменост“, финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?