Следвайте ни

Форум събра читалищни дейци ден преди новите мерки срещу КОВИД

viber icon

В тържествено шествие на духовността се превърна двудневния читалищен семинар за колегията в област Пазарджик, проведен в община Стрелча, с основна локация общинският град.

            Ден преди новите мерки срещу Коронавируса, забраняващи провеждането на подобни масови мероприятия, Регионалната колегия проведе своя семинар „Традиционни и алтернативни читалищни практики за устойчивост и развитие на читалищната дейност днес“, посветен на Деня на народните будители. Форумът, иницииран от Читалищен център - Пазарджик беше отдаване на почит към българските будители и признание за приноса на читалищата като пазители на историческата памет  и като будители на националния дух във времето от Възраждането до днес.

            Наред с лекториите, свързани с основната тема, разгледана от съответните експертите в перспективите култура, история, просвета и гражданско образование, бяха представени и реални читалищни практики - традиционни и съвременни. Богатият и значим опит на читалището – съорганизатор „Просвещение – 1871 г.“ гр. Стрелча, беше щедро и вдъхновяващо споделен. И като тематични доклади, и като „открити уроци“ на отделните  форми – Детски танцов състав „Усмивки“, Певческа група „Стрелица“, Театрален колектив, Театрално музикална група „Бащино огнище“, читалищна библиотека.

            Семинарът с посвещение предизвика широк обществен интерес в района на провеждане. Получи подкрепата на Община Стрелча и местния бизнес, който осигури подаръци с козметични продукти от Стрелчанска роза. Кметът на Общината инж. Георги Павлов изпрати поздравителен адрес до участниците във форума, по повод Деня на народните будители и книги за читалищните библиотеки. Заместник кметът, секретарят на Общината и кметски наместници от Стрелчанско  бяха сред гостите, сред които бе и писателят и общественик от Стрелча Янко Гуджев. Другите институции, подкрепили проявата са РУО – Пазарджик, Градски исторически музей и Кметство Смилец. 

            Във втория ден от семинара, 28 октомври, читалище „Георги Михайлов-Силата-1908 г.“   беше домакин на теренно занятие. Посрещането на участниците беше мило и затрогващо, по стар български обичай - като на скъпи гости Читалищните председател, секретар, настоятелство и проверителна комисия, облечени в народни носии бяха направили шпалир за гостите си и приготвили пита със сол. Кметският наместник на селото и секретарят на кметството уважиха срещата.

            Регионален експертен център „Читалища“ връчи грамоти на всички съвременни будители и пазители на българските история, език, бит, традиции и култура, включили се в обучителния формат и ги  поздрави с настъпващия 1 ноември.

 

инж. Радка Енчева-Кочева

Ръководител РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?