Следвайте ни

Фестивалът на изкуствата „Арт идея – арт алея” се завръща с десето издание

Артфестът ще се проведе от 31 май до 8 юни в културните пространства на града

viber icon

Фестивалът на изкуствата „Арт идея – Арт алея“, реализиран от Община Пазарджик, ще се проведе в периода от 31ви  май до 8ми  юни 2021 г.

Вече 10 години фестивалът на изкуствата „Арт идея – арт алея“ намира устойчиво място и значение за културния живот на града.

Община Пазарджик и Фестивалът държат на здравите културни връзки в нашата общност. Отдаваме своето уважение и почит към дълголетни формации, които са движени от ентусиазма и енергията на участниците в тях и имат своя вярна публика. 

            След година прекъсване, поради усложнената епидемиологична обстановка в страната и света, екипът на Фестивала дава сцена на обичани местни творци и формации за дългоочаквана среща с публиката на града.  Ще видим и актуални  кино и театрални произведения, класическа музика, фотография и джаз.

Фестивалът се финансира изцяло от Община Пазарджик.

 

 

Събитията са разположени в няколко тематични зони:

v Зона Класика

Камерен концерт с участието на Пламен Кумпиков /бас/ и Даниела Янева /пиано/. Песни из вокалната поема „Петербург” по стихове на Александър Блок и  песни по Робърт Бърнс.

Интересна е историята по написването произведението. Вокалната поема „Петербург” Свиридов пише в продължение на 20 години. Завършва я през 1995 г. Поемата включва стихотворения на Блок, писани в периода 1901 -1914 година. 

Пламен Кумпиков и Даниела Янева са изявени музиканти от класическата концертна сцена.

 

Концерт симфонична музика на Симфонично-оперетно дружество „М-ро Г. Атанасов“ Пазарджик. Гостуват диригентът  Пьотр  Сулковски /Полша/ и вилончелистът Емил Олейник – солист. 

В програмата: 

Л. ван Бетовен – Увертюра „Кориолан“

Йозеф Хайдн  -  Концерт за виолончело 

В. А. Моцарт – Симфония № 41 „Юпитер“

 

v Зона Театър

Авторският спектакъл на Гергана Димитрова и Здрава Каменова „Машините са кучки“.  

Текстът, по идея на Иво Стаменов ОттО, ни запознава с Герда, която точно днес е решила да поеме на път, да остави всичко, да се опита да стигне там, където мечтае. Единствените й партньори в това пътешествие са машините. Здрава Каменова и Александър Митрев превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола.

 

Две премиери ще ни представят децата от Театрална къща „Пластилин“. 

Младежката група ще изиграе представлението „Мечка“ по А. П. Чехов.

А малките зрители ще могат да гледат любимата си „Пепеляшка“ с обновен състав. 

 

v Зона Фолклор

Ансамбъл „Пазарджик“ ще представи „Самодивска орис“ - спектакъл с елементи на фолклорен балет.

Музиката е на Марек Дяков, сценарий и хореография - Гергана Ламбрева и Костадин Низамов. 

 

Дългоочаквана изява ще имат и Представителен танцов състав „Чудесия“ към Младежки дом – Пазарджик, които  ще зарадват публиката с голям спектакъл на открито.

 

v Зона Фотография

Калин Костов – Kalуnsky е открил своя „философски камък“ в алтернативната  фотография и екзотичната днес технология, наречена „мокър колодиев процес“. 

Колодиевите портрети на фотографа ще гостуват във фотоизложба под името „Светлина и Сребро“. 

 

v Зона Кино

Премиера за Пазарджик ще има филмът „Парцалев“ на режисьорката Валентина Фиданова- Коларова. Документалния филм е филм-портрет за легендарния любимец на публиката, актьорът Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър, но и с тази на българското кино.

 

v Зона Арт алея

Продължава сътрудничеството ни с Лайънс клубове Пазарджик и Младежки дом. В съботния ден децата ще могат да посетят Празник на смелостта и добрината с традиционните арт занимания и съставите на Младежки дом.

 

v Зона Живопис

Художничката Мария Баракова ще изложи своите последни творби и ще направи демонстрация на живописни техники в Акварел и Каферел.

 

v Джаз в музея

В традиционните ни джазови срещи в Лапидариума представяме авторския проект на певицата Дани Бел „На север от Изтока“.

 

Фен страница във Facebook: https://www.facebook.com/festartideaartalley/

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?