32

Фестивал представи културата и традициите на старите българи

Пещерското село Радилово бе домакин на четвъртото издание на фестивала „Среди зиме на мегдана“. Организатор на празника е местното читалище "Зора". Събитието представя културата, фолклора и традициите на българите, съхранени в годините и до днес., като всеки от участниците представя най-характерното от своето населено място. 

Традиционни рецепти и ястия характерни за зимните празници от различни краища на България, обичаи и маскарадни игри с много български фолклор събраха десетки почитатели. Атракционни дегустации на местни бели и червени вина с характерните за Радилово месни деликатеси, повдигнаха духа на присъстващите въпреки студеното време. Желаещите имаха възможността  да се снимат с маска от радиловския обичай „Карнавале”.

Това е времето, в което селяните започват да преглеждат запасите от храна и дърва, за да знаят ще стигнат ли до пролетта, и ако не – да се запасят. Така обобщи значението "среди зима" и празника Марена Вачкова-секретар на местното читалище.  Зеле с кървавица и свинско в гърне, баница със зеле, боб с джоланче, печени тиква, пити и погачи и прочутата радиловска създарма представиха традиционните зимни храни на селището.

Фестивалът се финансира от Общинския фонд за подкрепа на местните инициативи и платформа АГОРА.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?