32

Факелно шествие с пет лъча в памет на Ботев и загиналите за свободата

Всяка година в навечерието на 2 юни в двора на ИОУ "Хр. Ботев" във Велинград се провежда тържествена заря-проверка за патронния празник на училището. Допълнителна тържественост този път добави и ученическото факелно шествие с пет лъча, които се събраха в училищния двор. Инициативата бе част от програмата за честване на двувековния юбилей на учебното заведение.

Тържествената заря-проверка бе под звуците на Представителния духов оркестър "Димитър Мечев". Мажоретният състав и караула на РК "Родопчани" внесоха допълнителен колорит.

Заместник-кметът Светла Томова се обърна към присъстващите с думите: "Паметната дата 2 юни е издигнала на пиадестал безсмъртието на поета, родолюбеца, революционера Христо Ботев, на храбрите му четници и всички герои, завладени от непокорния български дух, жаждата за свобода и справедливост. Те са яркият пример за родолюбие и пословичен героизъм, които трябва да следваме, независимо от превратностите на времето".

Поклонението пред паметника на великия поет и революционер ще бъде днес от 11:50 часа на площад „Николай Гяуров”, където ще бъдат поднесени цветя и ще бъде отслужена панихида. След това, от 12:40 часа, е тържественият ритуал и пред паметника на Николай Гяуров.

От 17:10 часа, отново по инициатива на ИОУ „Хр. Ботев” и като част от честванията на училищния юбилей в двора на учебното заведение, ще бъде открита паметна плоча на Христо Ботев. Час по-късно в НЧ “Васил Левски – 1904” е тържественият концерт “200 години духовно огнище на знание и родолюбие”.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?