Следвайте ни

Евродепутат иска друго име за Велинград, това било комунистическо

viber icon

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев излезе с предложение да се сменят имената на всички улици и градове, носещи имената на комунистически дейци, сред които е и Велинград. Политикът настоява колегите му "максимално бързо" да изготвят проект за такова решение.

Обръщението си българският представител в Европарламента е направил в официалната си страница във Фейсбук. Ковачев припомня, че през февруари общински съветници от "Демократична България" са предложили да се демонтира и премести паметникът на Съветската армия в София.

Ето какво гласи апелът без намеса:

"През месец февруари, общинските съветници от Демократична България в СОС са предложили решение за демонтиране и преместване на т.н. "паметник на Съветската армия" в Столицата. Разбирам, че общинските съветници на ГЕРБ са подкрепили идеята, но са се въздържали при гласуването с мотиви, че предложението не е било добре подготвено, мотивирано и формулирано. Тъй като винаги съм изразявал открито моята позиция по темата,
призовавам колегите - общински съветници на ГЕРБ да формулират, подготвят, внесат и гласуват предложението и да се сложи край на тази тема! Не може паметник в прослава на една окупаторска армия и олицетворяващ една тоталитарна и антихуманна идеология, наложила с насилие един престъпен режим, да заема централно място в Столицата ни!
Призовавам, също така, колегите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание да предложат, максимално бързо проект за решение за премахване на всички комунистически паметници и символи, останали из територията на цялата страна, както и преименуването на улици и градове, носещи имената на комунистически дейци, тирани и сатрапи като Георги Димитров, Цола Драгойчева, Вела Пеева и други.
Не може през 2021 година, 32 години след края на комунизма, в обединена Европа, осъдила недвусмислено комунизма, както и националсоциализма и фашизма, като античовешка идеология, да има градове и села с имена като Димитровград, Благоевград, Велинград, Владо Тричков и други подобни.
Мнозина ще кажат, защо не го направихте до сега? И са прави! И бих добавил: Защо не го направиха и СДС на Иван Костов, или НДСВ на Царя?
По-добре късно, отколкото никога! Нека днес имаме смелостта да завършим прехода и да се разделим веднъж за винаги със символите на комунизма!
Иска ми се да вярвам, че една такава идея днес би получила необходимата подкрепа в Парламента. Иска ми се да вярвам че "Има Такъв Народ" няма да кажат отново, че и на това не му е дошло времето. Иска ми се да вярвам, че "Демократична България" в омразата си срещу ГЕРБ, няма да предпочетат прегръдката на БСП, каквото условие вече им постави вчера Корнелия Нинова. Иска ми се да вярвам, че при "Изправи се! Мутри вън", освен бивши членове на БСП/БКП има и някой друг демократ.
Иска ми се да вярвам и че ДПС, няма да бъдат слепи, че българските турци и мюсюлмани са и сред основните жертви на комунистическия режим.
Иска ми се да вярвам!
ПП 1:
Малко уточнение за да разсея една огромна заблуда. Ако случайно живеете на улица "Георги Димитров" и ако утре името на Вашата улица бъде сменена, не се притеснявайте! Няма да имате нужда да сменяте Вашите лични документи! Те ще си останат да важат до тяхното изтичане.
ПП 2:
Вече трябва да се доведе докрай. Последният опит през 2016 година стигна само до приемане на първо четене".

Политикът прилага и медийна публикация от 2016 година, когато депутатите са гласували на първо четене поставянето на комунистически паметници, скулптури, надписи и снимки на публични места да се наказва с глоба между 200 и 2000 лв. и те веднага да бъдат премахвани. Промяната е част от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, казва се още в съобщението. Вносители са били народните представители Методи Андреев, Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Стилян

Стилян

20.04.2021 | 15:07

На кого искаш да се харесаш, бе, ето заради такива кариеристи ГЕРБ няма да видят повече управление.

Отговори
1 1
Ей, леке

Ей, леке

20.04.2021 | 15:04

Ти попита ли ги живеещите във Велинград дели искат да се сменя името на града? Или живееш в някоя паралелна реалност...

Отговори
1 1
Doko

Doko

20.04.2021 | 12:59

Lainovoz Kovachev.

Отговори
1 1
Kukureq

Kukureq

19.04.2021 | 18:11

Evrodepytata my se smenq imeto. Ot dnes e Lainovoz

Отговори
3 4
Kykyreq

Kykyreq

19.04.2021 | 15:00

Tazi vashka evrodepytat. Le Le Le kakva picccche vashka ni predstavlqva.

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?