Следвайте ни

Евакуираха ранени от третия етаж на Икономиката (МНОГО СНИМКИ)

Новините от Пазарджик и региона

viber icon
Ралица ИВАНОВА, "Пазарджишка Марица"

Земетресение разлюля Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. За броени минути класовете се евакуираха бързо и без паника, като се събраха в задния двор на училището. Няколко човека, пострадали и останали блокирани на третия етаж, се измъкнаха от сградата, спускайки се с въже и подсигурени със специална екипировка. Такъв бе сценарият, който местното сдружение по планинско спасяване разигра пред погледа на учениците и ръководството на гимназията. Поводът за екшън демонстрацията е днешният Ден на доброволеца. Те показаха как би могъл да бъде спасен човек от висок етаж, който не може да се евакуира сам при земетресение. Успехът на практическото занятие спечели бурни аплодисменти и възторжени викове от страна на учениците.

"В Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт има група по интереси, която е приятел на полицията и доброволците. По идея на преподавателя Александър Китин и по случай Деня на доброволеца решихме да покажем пред цялото училище подобна евакуация на пострадали ученици след земетресение. Освен това успяхме да засечем и за колко време биха се евакуирали децата при евентуално такова бедствие. Доволна съм от резултата, защото се справихме с извеждането им без паника и достатъчно бързо", заяви директорката на Икономиката Таня Благова.

"Искахме да покажем, че нашите техники биха могли да бъдат полезни при извеждането на пострадали хора от високи етажи. А младите хора да разберат за дейността на доброволците, да научат, че ни има и че наистина можем да помогнем в кризисна ситуация, разказа Иво Колчаков от сдружението по планинско спасяване. То съществува като доброволно формирование официално от март тази година. Досега са се присъединили около 40 души, сред които планинари, фенове на офроуда и други екстремни спортове. Ентусиастите редовно тренират за извънредни кризисни ситуации, но най-вече за планинско спасяване. "Ние сме любители планинари и обикаляме горите, освен това имаме нужната екипировка и можем с хобито си да бъдем полезни при нужда. Подготвени сме при паднали обилни снеговалежи и откъснати райони да помогнем на блокираното население с храна, лекарства и други", разказа Илиян Кожухаров. На въпрос как човек се справя с лични си страх в кризисна ситуация, той отговори, че най-важното е да няма паника и да се запази самообладание.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?