Следвайте ни

Епископ Яков е новоизбраният Доростолски митрополит

viber icon

Пазарджишкият епископ Яков Константийски е новоизбраният Доростолски митрополит, съобщиха от Светия синод.

Каноничният избор на новия Доростолски митрополит е обявен от патриарх Неофит в Синодалната палата, след като Негово светейшество и митрополитите от Светия синод са гласували за един от двамата кандидати в синодалния параклис. Патриарх Неофит е прогласил избирането на Константийския епископ Яков за нов член на Светия синод в качеството му на Доростолски митрополит.

Епископ Яков е избран с 11 гласа от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия. Другият кандидат - Величкият епископ Сионий, е получил един глас, имало е и една празна бюлетина. 

Константийският епископ Яков е роден със светското име Росен Стоичков Дончев на 7 март 1971 г. в София. След завършване на средното си образование през 1989 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". През 1990 г. постъпва в Духовната академия.

Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител "Свети апостоли Петър и Павел" край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия. От 2010 до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивската митрополия. През 2013 г. със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. На 14 декември 2016 г. е наречен от Светия синод за Константийски епископ и на 20 декември, Игнажден, в катедралния храм на Пазарджик "Света Богородица, е назначен за втори викарий на Пловдивския митрополит, на която длъжност е и до днес.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?