2374
Следвайте ни

Енергийни експерти: Мораториумът на цените на тока е безумен, някой трябва да плати сметката

viber icon

Като загуба на разум от депутатите в Народното събрание определи ситуацията с приетия от тях мораториум за цените на тока и енергийният експерт Иван Хиновски. Има нарушение на Конституцията, защото не може законодателят да се меси в работата на независимия регулатор като КЕВР, заяви той пред БНТ.

Последиците от приемането на мораториума върху цените на електроенергията са, че има заплаха енергийната система на държавата. По думите му това решение заплашва аванса, който трябва да получим  по "Плана за устойчиво развитие".

Хиновски се обърна към депутатите и ги призова за разум: "отменете този мораториум, той е вреден за бизнеса и популистки за битовите потребители".

Експертът е категоричен, за да има електроенергия за индустрия, веднага трябва  да се забрани износът на тази енергия добита от ВЕИ, тя е дотирана от държавата. Идеята е да остане за вътрешния пазар и да се използва от бизнеса.

 

Надявам се да има политическа воля и някой да каже да забравим този мораториум. Това заяви енергийният експерт Васил Начев в студиото на сутрешния блок на NOVA.

„Това означава 4 месеца да не се знае кой пие кой плаща. Някой трябва да плати сметката“, добави той. По думите му „Европа е почти в черно“ и това означава, че щом там цените са високи, ще бъдат такива и тук.

„Едно от нещата, които незабавно трябва да бъдат направени, е, да се изпълни със съдържание понятието енергийна бедност, всеки да знае екзистенциалния минимум, и да се подпомагат такива хора. На базата на 119 лв. се отпускат помощи за дърва, което е напълно недостатъчно“, поясни Начев. 

Според него има възможност цената да бъде фиксирана. Информация може да бъде взета от ЕРП-тата, за да се изготви решение за помощи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?