32

Електробуси заменят старите дизели в обществения транспорт

Ако се отворят европрограмите за България, общини в Пазарджишко смятат да кандидатстват заедно с проект за финансиране

Общини в Пазарджишко се обединяват в стремежа си да намерят решение на проблемите с движението на пътниците.

За това загатна кметът на Пазарджик Тодор Попов преди дни. Стана ясно, че едно от намеренията е няколко общини заедно да кандидатстват по европрограма „Транспорт“ със съвместен проект. Всичко засега е само идея, тъй като Планът за възстановяване и развитие все още не е заработил. Целта е обаче когато се отворят възможности за кандидатстване, в Пазарджишко да има максимална готовност за привличане на евросредства.

Самата програма дава много обширни възможности, показа проверка на „Марица“. Освен за екологични превозни средства и зарядни станции за тях по нея може да се кандидатства и за подобрения с цел подобряване на безопасността на движение, облекчаване на трафика в конфликтни точки, каквито са входовете и изходите на градовете. Разнообразни са и предвидените конкретни мерки за постигане на тези цели. По отношение на безопасността на движение например допустими разходи са както по-добро осветление на пешеходните пътеки и по-ефективна маркировка, така и тотална промяна на натоварени участъци от пътища. Където е установено, че се шофира с по-висока от разумната скорост и стават много произшествия, може да се изградят не само познатите ни вече изкуствени неравности, но и отсечки с S-образни завои, които да принуждават водачите да отпуснат педала на газта. Този способ е съвсем нов за България, но успешно се прилага в други европейски държави, включително такива от бившия соцлагер, които са сред по-новите членове на Евросъюза.

Допреди отварянето на програмата общините трябва да изготвят генерални планове, в които да заложат мерките, за които смятат, че може да подобрят безопасността на движение. След като станат ясни правилата за кандидатстване и окончателният списък на допустимите дейности, ще може да се подават и проекти. Очаква се това да стане най-рано в средата на май.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?