32

Експозиция припомня за участието на хората от Пазарджишко в Балканските войни

Изложба „Сто и десет години от началото на Балканските войни (1912–1913) и участието на населението от Пазарджишкия край“

 

На 5 октомври 2022 г. от 17,00 ч. в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ № 15, ще бъде открита изложба, посветена на 110 години от началото на Балканските войни. 

В изложбата са експонирани оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея. Интерес представляват уникални експонати, като: знаме на дружина от Македоно-одринското опълчение, копие на бойното знаме на 27-и пехотен Чепински полк, пушки, карабини и саби на български войници и офицери, трофейно турско оръжие, грамоти и свидетелства за награждаване с бойни отличия, ръкописни бележки на полковия лекар от Пазарджик – д-р Матакиев, както и оригинали на снимките, направени по време на войната от пазарджишкия фотограф Тачев.

Двадесет информационно-илюстративни табла предоставят данни за бойния път на полка и представят някои от известните граждани на Пазарджик, участници във войните, като д-р Илия Матакиев, проф. Иван Батаклиев, ген. Гурко Мархолев, поручик Иван Мумджиев. 

Изложбата е експонирана в залата за временни изложби в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „К. Величков“ № 15, и може да бъде посетена до 4 декември 2022 г. 

 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАЗАРДЖИК

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?