Следвайте ни

Експерти разясниха как да се пазим от коронавируса

viber icon

Областен кризисен щаб за превенция на разпространението и борба с коронавирус COVID-19 в област Пазарджик е сформиран със заповед на губернатора Стефан Мирев.
 
Кризисният щаб проведе извънредно заседание вчера, на което беше направен анализ на мерките и действията, които компетентните институции следва да предприемат.

Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова представи разработения от Министерство на здравеопазването задължителен алгоритъм на поведение при лица пристигащи от Китай и Италия. В момента в страната има завишаване на общата респираторна заболеваемост от сезонен грип. Всички болници, общопрактикуващи лекари и Центрове за спешна медицинска помощ са в постоянен контакт с РЗИ Пазарджик за обмен на информация и стриктно спазване на разписания алгоритъм, публикуван на сайта на инспекцията.

            На територията на област Пазарджик има две инфекциозни отделени, в МБАЛ Пазарджик и МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ Пещера, които имат готовност за консултиране и преценяване на необходимостта от хоспитализация на постъпили болни. За всички лица, които са пребивавали в Китай и Италия, и нямат симптоми на грип и температура над 37 градуса, се препоръчва 14-дневна домашна карантина, ограничаване на контактите и спазване на стриктна хигиена. Д-р Петрова допълни, че не бива да се изпада в паника при симптоми на грип, трябва да се потърси лекарска помощ и стриктно да се спазват разписаните мерки за превенция.

РЗИ Пазарджик следи състоянието на учениците от СУ „Димитър Гачев“ Пазарджик, които се завърнаха от Италия. Децата и учителите са в 14 дневна домашна карантина. Личните им лекари ги наблюдават всекидневно и подават данните към РЗИ. За момента нито един от тях не проявява симптоми на заболяване. Експертите от инспекцията са в постоянен контакт със студентка от Пазарджик, която се е завърнала от Китай и е в добро здравословно състояние. По време на заседанието стана ясно, че 32 годишен жител на Велинград, днес след обяд беше транспортиран с линейка до инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик. След завръщането си от Италия пациентът поддържа температура и има общо неразположение.

На заседанието на Областния кризисен щаб присъстваха управители на болници, представители на  РЗИ, РЗОК, ЦСМП, МВР, ДАНС, Сдружение на обшопрактикуващите лекари, Регионална колегия на БЛС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?