32

Експерти проверяват баластриерата край Мирянци

Нова проверка на баластриерата край Мирянци предстои днес около 10,00 часа. Това става ясно от писмо, изпратено до медии от Инициативния комитет, който организира досегашните протести срещу дейността на обекта, както и предстоящия на 28 февруари.
След жалба, подадена от Инициативния комитет и Сдружение "Балканка", от Басейнова дирекция-Пловдив са уверили, че разполагат с необходимата техника за измерване дълбочината на езерото, за да се установи има ли нарушения на параметрите в концесионния договор. 
Припомняме, че в Мирянци от няколко години хората се жалват, че къщите им се пукат, пада равнището на подпочвените води и са лишени от възможността да отглеждат зеленчуци, което е традиционен техен поминък. В жалба до медии наскоро писаха, че баластриерата е в опасна близост до помпената станция на Пазарджик, чиито сгради също се пропукват и има опасност от разливи на химикали в река Марица. Жители на селото и съседните Синитово и Огняново планират протест с палатков лагер до находището на 28 февруари.
От дружеството концесионер също изпратиха писмо до "Марица", в което се казва, че дейността им е проверявана многократно през годините, включително от комисия, назначена от Областния управител на гр. Пазарджик, Министерството на енергетиката гр. София, Икономическа полиция и ДАНС- Пазарджик, Басейнова дирекция Източнобеломорски район Пловдив, РИОСВ гр. Пазарджик. Допълват, че разполагат експертни становища, основани на констатации от проверки на оторизирани държавни органи и на специалисти в съответните области- геолози и хидрогеолози.
Концесионерът дори пише, че всичко случващо се е оказване на натиск с цел отнемане на бизнеса му в полза на друга фирма.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?