Следвайте ни

Експерти помагат срещу домашното насилие

Мобилни екипи ще работят на място, ако нуждаещи се нямат възможност да пътуват

viber icon

Седми проект срещу домашното насилие започва пазарджишкият Фонд ИГА, като този път са предвидени и мобилни екипи, които да оказват подкрепа на място, ако нуждаещите се от помощ по някаква причина не могат да пътуват. Това обявиха днес експерти от организацията, като поясниха, че акцент ще бъдат малките населени места. Известно е, че проблемът е по-масов сред хора с по-закостеняло мислене, в селища с по-висока безработица, с по-бедно население.

Отново ще бъдат проведени информационни дни с цел повишаване на знанията на хората и служители от институциите по темата. И тъй като в предишните проекти Валинград, Ракитово и Сърница са останали встрани като по-отдалечени, този път гостуванията на специалистите ще започнат именно оттам, вероятно във времето от юли до октомври.

Освен пряката помощ, оказана и на жертви, и на насилници в предишните проекти, те са постигнали и много по-голяма цел, отчете Мариана Бойрикова от екипа на ИГА. Ако в самото начало темата е била табу, то с времето все повече хора осъзнават правото си да се съпротивляват срещу агресията, да поискат подкрепа, да се опитват да променят нещата. На моменти малкият колектив на организацията трудно се справя с многото потребители, които търсят експертите. Въпреки това никой не е отпратен, дори когато има прекъсвания заради паузи във финансиращите схеми, за всекиго е направено необходимото с доброволчески труд.

През десетте години от старта на първия проект досега са направени и важни изводи. Един от тях е, че жените-жертви често са не само бити или обиждани, но и подлагани на сексуално насилие – това ще бъде вторият акцент в предстоящите дейности. Макар темата вече да се обсъжда широко, все още има жени, които не разпознават този вид насилие като такова, приемат нещата за нормални, казва психоложката Валентина Гешева. Тя допълва, че нещата са относителни, но няма как да се приеме за нормално поведение което наранява и причинява болка.

Съпътстваща програма пък ще помага на насилниците да осъзнаят грешката си, да коригират поведението си, да изкоренят или поне да намалят агресията в себе си.

Предстоящият проект е финансиран от Министерството на правосъдието. Предвидено е по него да се оказва психологическа, социална и правна подкрепа – напълно безплатно за потребителите. Много от тях не могат да си позволят тези услуги за своя сметка. Консултациите извършва пазарджишкият адвокат Илиян Палев, който също и в периоди без финансиране се отзовава доброволно.

Той отбелязва, че с тези дейности ИГА запълва правна празнина. Прокуратурата по принцип се занимава само с тежките случаи на домашно насилие, докато в пазарджишката неправителствена организация работят именно с по-леките. Понякога все пак се стига до съда като крайна инстанция, при други проблемите се решават с различни способи. За успехите голяма роля имат и институциите, които никога не отказват съдействие на екипа на ИГА, подчерта адвокат Палев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?