32

Експерти от РИОСВ-Пазарджик извършиха проверка по сигнали за наклонено щъркелово гнездо

В отговор на постъпили в РИОСВ - Пазарджик сигнали от граждани за „гнездо с нарушена цялост“ и „застрашено от падане гнездо на двойка щъркели“, разположено върху метален комин на кръстовището на улиците „Царица Йоана“ и „Доктор Никола Ламбрев“ (кръговото при моста на река Марица), експерти на инспекцията извършиха проверка на място на 19 май 2023 г.

 Установено е, че гнездото е силно наклонено и в този вид не може да бъде използвано от птиците за мътене на яйца или отглеждане на малки. При оглед с бинокъл на гнездото и на покрива под него не са установени яйца или малки на щъркел. 

Следва да се има предвид, че съгласно чл. 39 от Закона за биологичното разнообразие, служители от инспекцията имат право да се намесят, само когато е установен екземпляр от защитен животински вид в безпомощно състояние, но не и когато има увредено гнездо. Преценката на експертите е, че в тази ситуация евентуална човешка намеса може да доведе до изоставяне на гнездото от двойката – въздействие, което е забранено съгласно чл. 38, ал. 1, т. 3 от Закона за биологичното разнообразие. 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?