32

Експерти не откриха нередности в ремонта на пътя Пазарджик-Пловдив

Продължава работата по изясняване на причините довели до катастрофата, при която загинаха 5 души на пътя Пазарджик - Пловдив. От полицията издирват очевидци на инцидента. Днес обход на участъка направиха от Европейския център по транспортни политики, които не откриха нарушения при изпълнение на ремонтните дейности в участъка, предаде БНТ.

Високата скорост и неправилното изпреварване са ежедневие по пътя Пазарджик - Пловдив. Именно това е и предполагаемата причина за катастрофата, при която загинаха 5-ма души.

Според експертите от Европейския център по транспортни политики пътят е достатъчно широк и предразполага към шофирането с повишена скорост. Маркировката също позволява и изпреварвания, които често са рисковани, но не и незаконни.

"Високата скорост на такъв тип пътища, при челен удар, повечето катастрофи, завършват с фатален изход, както и в случая за 5 човека", каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

В центъра са получили и няколко сигнала за нередности при изпълнението на ремонтните дейности по натовареният участък. От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче са категорични, че пътят отговаря на всички норми.

"Може би е трябвало да се измисли този натоварен път, дублиращо трасе на АМ "Тракия", да бъде разширен по някакъв начин, защото виждате, че самата широчина на платното за движение на двете ленти позволява водачите да се изпреварват дори когато виждат, че насреща идва друг автомобил", каза още Диана Русинова.

Ограничителните системи за пътища са изпълнени по съвременен метод, пътните знаци отговарят на нормата, констатираха още експертите. А от полицията продължават работа по изясняване на причините довели до трагичния инцидент.

Официално се издирват и очевидци на катастрофата с цел изясняване на причините довели до трагедията на пътя. В болницата в Пазарджик извън опасност за живата остават двама души пътуващите в катастрофиралите автомобили.

Двама от пострадалите в катастрофата с 5 жертви остават в болница.

"Афибрилни са, под лекарско наблюдение са, в съзнание са и са контактни и адекватни", каза д-р Красимир Темнилов - управител на МБАЛ-Пазарджик.

Сред загиналите в катастрофата е цяло семейство от Пловдив - майка, баща и син.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?