Следвайте ни

Експерти дават лоша оценка: Икономиката в региона изостава, пътищата са в незавидно състояние

viber icon

Икономиката на Пазарджик изостава чувствително в сравнение с останалите области – много по-ниски БВП на човек от населението и заплати, съчетани с ниски доходи на домакинствата и високи нива на бедност и материални лишения. Това показва изследването на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие 2020“. То се провежда за девета година и оценява състоянието на 28-те български региона по 64 показателя.

Безработицата е относително ниска, но същото се отнася и за заетостта на трудоспособното население, което означава, че значителна част от него остава изцяло извън пазара на труда. Това е до голяма степен резултат от слабото образование и липсата на умения у немалка част от населението.

Произведената продукция в областта е почти два пъти по-ниска от средната за страната, като същото важи и за инвестиционната дейност на компаниите. При усвояването на средствата от европейските фондове Пазарджик също се справя по-зле от повечето области. Въпреки магистралата, която я пресича, качеството на инфраструктурната свързаност и гъстотата на пътната мрежа остават незадоволителни. През последните години има подобрения в оценките на предоставяните
административни услуги, но качеството им остава ниско.

Демографските тенденции в Пазарджик, подобно на останалата част от
страната, остават негативни. В областта няма висши учебни заведения, а в основното и средното образование има значителни трудности при обхващането на децата в училищна възраст. Делът на отпадналите от училище е значителен, както и този на повтарящите годината ученици.

Достъпът до здравеопазване не е особено затруднен и заболеваемостта като цяло е ниска, но повод за притеснение е високата детска смъртност в областта. Пазарджик
има една от най-бързите правораздавателни системи в страната въпреки високата натовареност на съда, а разкриваемостта на престъпленията е висока. През последните години се наблюдава значителен спад на генерираните битови отпадъци, но достъпът до канализационни услуги, свързани с пречиствателни станции, остава ограничен. Най-активната част от културния живот на областта са музеите, а посещенията в библиотеките са два пъти под средното за страната - сочи още проучването.

Цялото изследване и оценките за Пазарджишко по отделните критерии може да видите ТУК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай