32

Ексобластният Стефан Мирев - рекордьор по преференции

Бившият областен управител на Пазарджик Стефан Мирев, сега - кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС, приключва изборната битка като абсолютен рекордьор за региона по преференции. Лично за него са дали гласа си 4921 души. Роля за високия резултат вероятно е изиграла кампанията му в община Септември, където кметове агитираха за Мирев, а образите им с надпис за заеманата от тях обществена длъжност се появиха на билбордове и плакати до неговия. Така се стигна до съставяне на актове от Районната избирателна комисия както за ексгубернатора и за кметицата на Септември Васка Рачева, но подходът им явно е постигнал търсения ефект.
Мирев води по преференции пред съпартиеца си Димитър Гечев - той има 2835 вота с предпочитания, а дори водачката на листата Екатерина Захариева е привлякла доста по-малка подкрепа - 1998 преференции. Те ще са и най-вероятните представители на Пазарджишко в Парламента от ГЕРБ-СДС, ако коалицията получи прогнозираните три мандата.
Втората по резултати политическа сила - ДПС, се очаква да изпрати в Народното събрание двама свои представители. Най-много преференции - 818, има водачът Делян Пеевски, но се чуват прогнози, че той отново ще се откаже от мястото си. Следваща по популярност е младата Небие Кабак от Сърница, която беше депутатка и в предишния Парламент - за нея са дали вота си 257 души. Вторият в листата Йордан Цонев има 93 предпочитания.
Водачът на листата на Промяната Ивайло Шотев води и по привлечени гласове лично за него - 1264, следван от втория в листата - Петър Куленски с 932 предпочитания. Те са и най-вероятните бъдещи представители на региона в бъдещото Народно събрание.
Петя Цанкова от БСП пък е с най-висок личен резултат от 1294 преференции, но ако коалицията получи само един мандат, както се очаква, в Парламента вероятно ще влезе водача на листата Драгомир Стойнев. За него лично са гласували 1244 избиратели.
Очертава се и "Възраждане" да вземе мандат, като той най-вероятно ще бъде за водача на листата им Стоян Таслаков, привлякъл 915 преференции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?