Следвайте ни

Ексдиректор на болницата обжалва наказание за безстопанственост

Д-р Пенко Кацарски оспорва иска на лечебното заведение за 13 689 лева

viber icon

Апелативният съд в Пловдив ще гледа днес делото срещу бившия изпълнителен директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Пенко Кацарски, което приключи с присъда от окръжните магистрати в Пазарджик през февруари тази година. Заради платени, но недовършени дейности бившият директор бе осъден да възстанови над 13 хиляди лева, глоба от 500 лева, разноските по процеса и получи осем месеца условно при тригодишен срок на изпитване.

Делото е образувано по жалба на подсъдимия д-р Пенко Кацарски срещу това решение. Той е признат за виновен в това, че за периода от 27.06.2011 г. до 24.06.2013 г. в гр. Пазарджик, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице - изпълнителен директор на „МБАЛ-Пазарджик“ АД - Пазарджик, не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, както и възложената му работа като не е изпълнил служебните си задължения от Договор за възлагане на управлението на „Многопрофилна болница за активно лечение - Пазарджик“ АД - гр. Пазарджик по 5 договора за възлагане на строително-монтажни работи /CMP/ на обща стойност от 85 081 лв., по приемно - предавателни протоколи за извършени СМР, подписани от технически некомпетентни лица, по приемно - предавателни протоколи за извършени СМР, неподписани от страна на възложителя и без да е съставен приемно - предавателен протокол за извършени СМР, при реално извършени СМР на обща стойност от 71 399 лева, в резултат на което са заплатени СМР, които не са извършени и от това са последвали значителни щети в размер на 13 689,04 лева за „МБАЛ - Пазарджик“ АД - гр. Пазарджик.

Иска се отмяна на присъдата в частта относно гражданския иск, като се настоява за отхвърлянето му.

Припомняме, че д-р Пенко Кацарски беше изпълнителен директор на болницата от 2009 до 2013 г., когато бе освободен, по думите му към онзи момент, без мотиви и след като е приет без забележки отчетът за работата му през 2012 г. Впоследствие бяха образувани проверки, стигна се до повдигане на обвинения от прокуратурата и съдебни дела.

През 2017 г. д-р Кацарски получи от окръжните магистрати и друга присъда - 2 години условно, също с 3 години срок на изпитване. Прокуратурата тогава внесе две обвинения. Едното бе, че за саниране на сграда от фонд "Енергийна ефективност" са предложени енергоспестяващи мероприятия за малко над 716 хил. лева, а са платени с над 300 000 лева повече - 1 034 714 лева. Второто - за ЕСКО договор, по който е можело да се правят плащания единствено от намалените разходи за електроенергия. Същевременно при икономии от около 279 хил. лева са платени близо 868 700 лева. Общо щетите за болницата тогава бяха оценени на 589 995 лева.

Пред магистратите д-р Кацарски тогава заяви, че не се признава за виновен и каквото е правил, е било в интерес на пациентите и за осигуряване на по-добри условия за персонала.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?