Следвайте ни

Екоинспекцията не разреши добива на волфрам

viber icon

Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Пазарджик отхвърли реализирането на инвестиционното предложение за „Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица Център”. Във вторник директорът на екоинспекцията Костадин Гешев подписа решение по ОВОС №2-2/2017 г., с което не одобрява осъществяването на инвестиционното предложение на „РЕСУРС-1”АД на територията на община Велинград, съобщиха от РИОСВ-Пазарджик. От институцията уточняват, че до това решение се е стигнало след резглеждането му на Експертен екологичен съвет на 27 септември 2017 г. На заседанието 19-членният съвет при РИОСВ-Пазарджик не е одобрил доклада за оценка на въздействие върху околната среда, внесен от „РЕСУРС-1”АД с 18 гласа „против“ и само един глас „за“.

От РИОСВ-Пазарджик съобщиха и мотивите, с които експертите са отхвърлили заключенията в доклада по ОВОС. Според Експертния екологичен съвет в доклада не са отразени съществуващите водохващания за питейно-битови нужди, попадащи в рамките на заявената площадка и потенциалните въздействия върху повърхностните води. По мнението на експертите е напълно реалистично питейните води да бъдат замърсени от рудодобива. Същото се отнася и за атмосферния въздух в района на евентуална бъдеща мина. Друг мотив за решението на експертите е, че липсват мерки за недопускане замърсяването на водоизточниците. Възложителят е отказал да преработи и допълни доклада за ОВОС, отчитайки санитарно-охранителните зони (СОЗ), включващи и голяма част от концесионните площи. Решението на РИОСВ е съобразено и със становището на РЗИ – Пазарджик, според което дейността на мината ще доведе до сериозно отрицателно въздействие върху околната среда в района и до рискове за здравето на хората в близост до находището.

Решението на директора на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев е повлияно и от мотивираните възражения по законосъобразност на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР) -Пловдив и на НЕК, предприятие „Язовири и каскади”. Взети са под внимание и внесените над 6000 писмени становища от граждани, обществени организации и юридически лица, които декларират принципно несъгласие и са против започването на добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица Център”. Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица Център”.

Читателите на „Пазарджишка Марица” знаят, че в началото на септември кметът на Велинград Костадин Коев за пореден път настоя концесионния договор за добив на волфрам на територията на общината да бъде преразгледан. Това стана след проведената по инициатива на градоначалника публична дискусия, в която участваха министърът на МОСВ Нено Димов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители от Пазарджишкият избирателен район , директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев. По време на това обсъждане Цветан Цветанов заяви публично: "Моя кауза е да няма волфрамова мина във Велинград". Председателят на ПГ на ГЕРБ увери, че ако е необходимо ще се направят и законодателни промени, за да бъде запазена „перлата на минералните извори в България”.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?