Следвайте ни

Екоексперти не откриват кой мъти река Луда Яна

По инсталацията за добив на мед край Цар Асен нямало следи от преливания

viber icon

Не е установен източникът на замърсяване на река Луда Яна, за която жители на селата Росен и Цар Асен бият тревога, че по няколко пъти седмично побелява като мляко или придобива син оттенък, характерен за медните съединения. 
След поредната извършена проверка на място експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейновата дирекция и Регионалната лаборатория в Пловдив са направили оглед на речното корито до инсталацията на ПМК АД в бившия рудник до село Цар Асен. Установили са, че реката е без специфична мътност и оцветяване, но по дъното има бледосиня утайка. На място са измерени моментни показатели на водата - pH - 7.02 и електропроводимост - 1402 мкS/см, не се споменава за отклонения от нормите. Посочва се обаче, че не е констатирано измиране на риба. 
Проверена е инсталация за добив на електролитна мед на ПМК АД - с. Цар Асен, както и всички хидротехнически съоръжения и технологично оборудване. Не е установено преливане, нито следи от преливане на дренажни води от водоем "богати разтвори". Осигурен е непрекъснат водооборот на дренажните води от окисния отвал. По заявка на Басейновата дирекция са взети 5 водни проби от реката.
Припомняме, че през август жители на Росен за пореден път разказаха пред репортер на "Марица", че според които много често, дори почти всеки ден, реката се оцветява. Това, по думите им, винаги се случва късно следобед, когато работното време на институциите е на приключване и е по-малко вероятно да се предизвика проверка след подаване на сигнал. Местните казват още, че неведнъж са се обаждали на дежурните в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). За момента обаче не са доволни от резултата - макар да са правени проверки, експертите уверявали, че няма замърсяване. Открито споделят съмненията си, че има опити за прикриване на екопроблема.
Тогава директорът на Екоинспекцията Костадин Гешев проверки и изследвания на проби от водата са правени многократно, но замърсявания не са установени. И обеща да организира нова проверка в ден и час, когато хората в Росен забележат, че отново реката е оцветена или мътна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

gianis

gianis

08.09.2021 | 12:41

...не искат да открият

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?